Великобритания

Брекзит може да струва на Лондон 60 млрд. долара

Великобритания ще бъде длъжна да прави вноски в бюджета на ЕС и след Брекзита, като е възможно дори плащанията да продължат до 2030 година.

Такова мнение изразява германският министър на финансите Волфганг Шойбле в интервю за вестник „Файненшъл таймс“, цитирано от ТАСС.

Докато не приключи процесът на излизане на Обединеното кралство от ЕС, Великобритания, безусловно, трябва да изпълнява задълженията си, изтъква Шойбле. Възможно е някои от тях да трябва да се изпълняват и след излизането, частично, до 2030 година, допълва той, отбелязвайки, че ЕС не може да предостави някакви съществени отстъпки.

Освен това Шойбле обръща внимание на необходимостта Лондон да изпълнява международните си задължения, които засягат инвестиционните стимули. По-конкретно става дума за обещанията на британското правителство, дадени на международните компании, които се опасяват от загуби, ако ЕС въведе мита върху британските стоки, след като страната излезе от блока.

По изчисления на вестника плащанията на кралството във връзка с излизането му от Евросъюза могат да достигнат 60 милиарда долара.

Според Шойбле Великобритания също така трябва да бъде подготвена, че международните финансови компании и институции ще се изнесат от кралството и ще се насочат към други европейски центрове.

- реклама -