Брейкденс, брейкденсът
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Брейкденсът ще е олимпийски спорт през 2024-а

Брейкденсът става олимпийски спорт и ще дебютира на игрите в Париж през 2024 г. В програмата влизат още сърф, скейтборд и спортно катерене. За тях това обаче ще бъде втора Олимпиада след дебюта в Токио догодина.

Новината съобщи председателят на МОК Томас Бах. Целта на брейкденсът, както и всички други новите спортове, е привличане на повече спонсори, телевизионни партньори и фенове. Съгласно новите правила на МОК, които влизат в сила от игрите в Токио, градовете-домакини могат да предлагат и избират дали да включат нови спортове.

МОК замрази Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко пък получи временна забрана да присъства на олимпийски игри. Той е председатле на олимпийския комитет на страната. Със забрани са още двама членове на белоруския комитет. Сред тях е и синът на Лукашенко – Виктор, който е първи вицепрезидент на организацията.

„МОК заключи, че сегашното правителство не е защитило по подходящ начин белоруските спортисти от политическа дискриминация в рамките на националния олимпийски комитет, техните федерации или спортното движение. Това противоречи на основните принципи на олимпийската харта. Съответно – сериозно засяга репутацията на олимпийското движение“, заяви Бах.

- реклама -