щам
сн. БГНЕС

Бразилският щам на Covid-19 заразява 61% от преболедувалите коронавирус

Откритият бразилски щам на Covid-19 може да причини реинфекция при до 61% от хората, които вече са имали коронавирус, показва ново проучване, за което съобщава „Илон Таймс“.

Изследванията върху варианта P1 сред хората, живеещи в бразилския град Манауш, са идентифицирали потенциално високи нива на реинфекция и показват, че вариантът е по-трансмисивен от оригиналния щам на Covid-19.

Кръвните проби от това последно проучване от иституции като Империал колид в Лондон, Оксфордския университет и Университета в Сао Пауло, показват, че над 67% от хората в Манауш предполагаемо са имали коронавирус до октомври 2020 г. Тогава градът претърпя нова огромна вълна от инфекции в началото на тази година, като експертите установиха, че делът на случаите на Covid-19 с варианта P1 е нараснал от нула до 87% за около осем седмици. Установено е, че вариантът P1 е между 1,4 и 2,2 пъти по-преносим от всеки друг щам в Манауш и също така е установено, че реинфектира между 25 и 61 души с изграден имунитет от предишна коронавирусна инфекция.

Д-р Нуно Фария, изследовател по вирусна еволюция в Империал Колидж, каза, че са необходими повече изследвания на моделите, които могат да се появят в други страни, за да се определи как най-добре да се предпазим от него.

Той каза: „Това е период, в който трябва да бъдем оптимисти за бъдещето. Колкото повече знаем за вируса, толкова повече сме в състояние да се предпазим от него и мисля, че няма убедителни доказателства, които да предполагат, че сегашните ваксини няма да работят срещу P1. „

Досега бразилският щам е открит в 25 страни.

- реклама -