В Бразилия бе внесено искане за импийчмънт на президента Темер

Опозицията в Бразилия внесе искане за импийчмънт на президента Темер

Причината са компрометиращи записи, показани във Федералния върховен съд в страната, съобщава телевизия „Глобу“. То бе представено на председателя на долната камара на парламента Родригу Майе. Според бразилските закони той трябва да задвижи или отхвърли процедурата по отстраняване от длъжност на президента.

На записите, предизвикали това действие, настоящият държавен глава Мишел Темер се опитва да подкупи бившия говорител на долната камара на парламента Едуардо Куню. Целта му била да го накара да си мълчи, макар и да не става ясно за какво. В разговора обаче се споменават собствениците на компанията JBS SA. Това е един от най-големите производители на говеждо в целия свят.

Освен това преди дни публично достояние стана и видео, в което един от съветниците на президента, Родриго Роша Лоурес прибира крупна сума пари в сак

През 2014 година президентът Дилма Русеф и Темер се оказаха замесени в скандал с огромни подкупи и рушвети, свързан с държавната петролна компания „Петробрас“. Според данните партийни членове са подписвали договори и са получавали комисиони до 3% от стойността на договора. Тези пари след това били използвани за подкупване на политици и длъжностни лица. Според бразилските власти, завишаването на цените и подкупите са донесли на авторите на схемата печалба от около 3,8 млрд. долара.

Именно за това президентът Дилма Русеф беше дискредитирана и свалена от власт през август същата година. Това става само дни след Олимпиадата в Рио. В страната имаше големи улични протести, предизвикани от дълбоката рецесия. За временен неин заместник до изборите през 2018 стана вицепрезидентът Мишел Темер. Той обаче също се оказа въвлечен в схемата и дори загуби няколко министри, тъй като те попаднаха под подозрение покрай скандала.

Официално все още не се разкриват имената на включените в т.нар „Списък на Жано“ (главния прокурор на страната Родриго Жано – бел. авт), който местните журналисти нарекоха „кутията на Пандора за бразилската политика“. През март тази година обаче стана ясно, че той е поискал разрешение да бъде започнато разследване срещу 83-ма политици, след които 29 сенатори, 42 депутати от долната камара и трима губернатори.

- реклама -