горивата Закон протест

Браншови организации плашат с масови протести заради Закона за горивата

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива обяви готовност за протести от следващата седмица, ако не бъде внесен за обсъждане в Народното събрание законопроектът за изменение и допълнение на Закона за горивата.

Законопроектът отменя редица спорни текстове в закона, които нарушават конкуренцията на пазара, и спъват работата на по-малките търговци в сектора, заяви Симо Симов от Управителния съвет на организацията.

„На първо място той премахва онази банкова гаранция, непосилна за повечето от нас от 500 000, премахва възможността, че трябва всички да покажем 1 милион лева капитал, отпада изискването за 10 хиляди бутилки, които трябва да имаш, за да можеш да бъдеш дистрибутор на газ за битови нужди. Най-важното обаче – този закон, който сме изработили, изважда от регистрация земеделци и строители“, заяви Симов, предаде БНР.

Законът за административното регулиране на търговията с нефт и нефтени продукти е в сила от 28-и януари 2019-а година, но реално не работи, заради отлагането на подзаконовите нормативни актове.

Дребните търговци се опасяват от влиянието на монополистите на пазара, които се опитват да спрат измененията, изработени със съдействието на голямата част от бизнеса и подкрепата на Министерството на икономиката.

Затова предупреждават от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, в позиция, изпратена до министър Емил Караниколов.

Дребните търговци на горива са притеснени от спирането на диалога по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горивата, който постигнаха след тежки преговори и протести.

- реклама -