Брад Пит си говори с астронавтите на Международната космическа станция

Брад Пит беше изненадан от изобилието от оборудване на Международната космическа станция /МКС/, и поиска комплимент от космоса. НАСА осъществи директен разговор между актьора и астронавта Ник Хейг.

Този уикенд на голям екран в САЩ ще излезе филм с участието на Брад Пит „До звездите“. В историята героят на актьора пътува в далечни галактики в търсене на баща си, който изследва космоса и изчезва преди много години.

„Ще ви кажа, нашият кораб (във филма) беше малко по-чист. Знаете ли дори, че всичко около вас е по стените?“ – беше първото нещо, което Пит попита астронавта, съобщи АФП.

На свой ред Хейг призна, че след пристигането си на станцията му е било необходимо известно време, за да се успокои.

„Но нали знаете, бързо се запознавате с всичко“, каза астронавтът.

Пит попита Хайг как екипажът борави с „биологичния часовник” в условия, когато слънцето изгрява и залязва 16 пъти на ден. Астронавтът каза, че осветлението на МКС помага по този въпрос, като варира в зависимост от времето на деня.

„Ние използваме различни светлинни спектри: сутрин е ярко синя светлина, постепенно по-късно през деня се стига до по-балансиран спектър, а през нощта не използваме синя светлина“, добави Хейг.

Той подчерта, че екипажът работи 12 часа на ден, а през нощта експертите на Земята са отговорни за МКС.

„Нощната смяна се изпълнява от огромен екип на Земята. Те контролират около 95 процента от всичко, което се случва на станцията.“, каза Хейг, подчертавайки, че усилията за поддържане на работата на МКС са международни.

Астронавтът разказа още, че близостта до Земята позволява на екипажа да поддържа постоянен контакт с роднини, да говори за това, което се случва в орбита и да поддържа връзка с това, което се случва със семейството им.

В края на разговора актьорът помоли Хейг да сподели мнението си.

„Ник, имам нужда от твоя опит. Кой беше по-правдоподобен – Клуни (Джордж Клуни играеше астронавта във филма“ Гравитация „, излязъл през 2013 г.) или аз?, попита Пит.

„Вие абсолютно!“ – астронавтът отговори със смях и добави, че екипажът на МКС вече е гледал новият филм с Пит.

„Нямам търпение да се похваля с децата си!“ – така актьорът завърши разговора, като изрази уважение и благодарност към екипа на международната станция.

- реклама -