Светия синод православна македонска дълг приемане НФСБ Левски канонизация

БПЦ свали становището си за Националната стратегия за детето от сайта на синода

Становището на Св. Синод по повод Националната стратегия за детето 2019-2030, което предизвика противоречиви реакции в българското общество, е свалено от сайта на Българска патриаршия.

Русенският митрополит Наум снощи съобщи на страницата на епархията си, че въпросният текст не е обсъждан и приет от Св. Синод. Днес пък Ловчанският митрополит Гавриил публикува на сайта на Патриаршията обяснение за произхода на становището. От него става ясно, че митрополит Гавриил е инициирал създаването на текст, в който да се даде мнението на Св. Синод по националната стратегия за детето. Той е бил мотивиран от желанието на много хора Църквата да се изкаже “по този животрептящ въпрос, касаещ бъдещето на децата на България”. Написването на текста било възложено от него на Десислава Панайотова, която му представила своя проект за становище. От обясненията на митрополита се разбира, че се е наложило редакциите да се правят при изтичащ краен срок. Затова той не е видял окончателния вариант, който е бил изпратен на другите митрополити и в Министерски съвет. Било решено “Проекто-становището да се пусне в сайта на МС, за да спазим срока 8.02., а после то трябва да се доусъвършенства”.

Думите му потвърждават, че официално текстът не е приет от Св. Синод и не е подписан от митрополитите. При създалото се положение обаче не се знае дали МС ще приеме становището за легитимно и дали ще вземе предвид съображенията, представени в него.

- реклама -