Божидар Петков пред FN: Как климатичните промени ще се отразят на овошки, ягоди и малини?

Необичайно топлата зима, липсата на вода и сухият климат ще нанесат поражения върху овошките, малините и ягодите.  Това заяви пред Flashnews Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я). Високите температури може да са събудили някои дръвчета по-рано от предвиденото, заяви още той.

Как топлата зима ще се отрази на културите?

Глобалните климатични промени, които се наблюдават последните няколко години сведоха до нула дългосрочните прогнози. Предходните години бяха сухи, после по време на Гергьовските празници имаше много дъжд и градушки и сведоха до 0 реколтата от ягоди, повредиха лятната малина.  Сега се радваме на всяка капка дъжд, която пада у нас. Надяваме се,че влажността на почвата ще стигне нормалните показатели до 75%. Ще има вода от язовирите, за да поливаме през лятото. Ягодопоплодните се нуждаят от поливане. Надяваме се на по-благоприятна година.

Отпускат ли ви държавна помощ и как ще я използвате?

Беше отпусната от министерството на земеделието държавна помощ за закупуване на оръдия за борба с градушките, мрежи срещу градушки, инсталации за борба със сланите. Дано нашите членове на Асоциацията ги инсталират навреме и имаме защита тази година.

Как можете да противодействата на сухото време?

Предприехме пръскане с препарати, които защитават ягодоплодните култури. Зимното пръскане идва на помощ, като освен срещу вредители, то може да послужи и за предпазване от негативното влияние на отрицателните температури.

Цялостното варосване на дръвчетата е един добре забравен метод, чийто единствен недостатък е, че е трудоемък. Но с вар се защитават растенията от зимния стрес, както и от вредители. По нова технология, която използва овощарски пръскачки и модерна немска боя, с една пръскачка се обработват 100 дка на ден от един човек. Специалната формула създава термокожух, който забавя вегетацията с 10-25 дни в зависимост от концентрацията на работния разтвор на овощарската вар. Цялостното варосване унищожава всички вредители, лишеи и гъби. При този метод освен ствола се обработват скелетните клони и плодните пъпки.

Имате ли добри системи за поливане, за да спасите насажденията от сушата?

Имаме и се надяваме тя да не спаси от сухия климат.

 

- реклама -