Кадър: Нова ТВ

Божанов: ДБ ще обжалва решението на ЦИК

“Демократична България” ще обжалва пред Административния съд решението на Централната избирателна комисия за събирането и записването на финалните данни от машинните и хартиените бюлетини заедно в секционните протоколи. Това каза в ефира на „Здравей, България“ Божидар Божанов от ДБ.

Според Божанов двете бюлетини – хартиената и тази, произведена от машината, трябва да се броят поотделно, след което да се сумират. “Знаем, че СИК-овете правят грешки, но когато имаш двата компонента, след това може да бъде проверено в РИК откъде е дошла грешката”, обоснова позицията си Божанов.

“В момента правейкли една колона без съставните й части се премахва контрола”, смята той.

Представителят на ДБ обясни още, че при съмнения за манипулация, реалният вот може да бъде установен, чрез обжалване, “отваряне на чували” и разследване на база видеонаблюдение. За да бъдат предотвратени подобни измами ДБ активират плафромата “Ти броиш”. “Тя е партийна, събираме застъпници, хора на СИК, за да има повече наблюдатели. С цел да се избегне манипулацията на вота”, поясни Божанов.

По думите му все още методическо указание за това как ще се броят бюлетините.

Неговото по-голямо притеснение обаче са техническите грешки. “В технически грешки може да бъде скрита и подмяна на вота. Такива грешки видяхме много през вота през 2021 г.”, каза той. Според него гласовете, подадени на машина, могат да бъдат изхвърлени или преправени в хартиени. Най-честите грешки ще бъдат при сумирането, смята той.

Относно видеонаблюдението, като начин за превенция, Божанов е опасява, че не навсякъде СИК-овете ще могат да излъчват и записват, поради липса на обучени кадри. “Не във всички секции телекомите имат достатъчно добро покритие. Стрийм може и да няма, но ще има запис. Отново обаче трябва да се обжалва, за да се извърши проверка”, каза още той.

- реклама -