Боян Петров

Боян Петров продължил сам към връх Шишапангма след като останалите алпинисти се отказали

Българският алпинист Боян Петров е започнал да катери сам хималайския връх Шишапангма, след като много от останалите хора в експедицията се отказали заради  лошото време. Това се посочва на „Фейсбук“ страницата на екипа на Калифа, организатор на Хималайска експедиция 2018.

„Получихме много съобщения дали имаме нова информация за българския алпинист.   Боян започна да се катери към връх Шишапангма на 29 април и оттогава не се е връщал в базата. Вчера той официално е бил обявен за изчезнал. Българският алпинист е започнал да катери върха сам, след като много от останалите катерачи се върнаха заради лошото време. Унгарският алпинист Давид Клайн, който също е на Шишапагма, следи събитията. Ако получим новини от него за българския алпинист, ще ви информираме на нашата „Фейсбук“ страница! До тогава продължаваме да се надяваме, че Боян Петров ще се завърне.

Телефонът на Боян се е озовал в ръцете на унгарски алпинист

По-рано днес стана ясно, че вчера от телефона на българина е звъняно на негов колега, но той не вдигнал.

За изчезването на Петров алармира неговата приятелка Радослава Ненова тази сутрин.

„Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него”, допълва тя.

Боян Петров е в Хималаите, където се опитва да изкачи връх Шишапангма с височина 8013 м. Заедно с него е трябвало да бъдат и двама италианци, но Петров предпочел сам да направи опит да изкачи върха.

Алпинистът е забелязан на 3 май да се движи по стената на върха, но оттогава няма връзка с него. Два дни по-късно украински алпинисти и трима пастири пристигнали в третия базов лагер на път за върха, където открили палатката на Боян Петров отворена със спален чувал, покрит със сняг.

Партньорът му в експедицията Клайн Дейвид уточни, че ситуацията е тревожна, но не трябва да се правят прибързани заключения. „Има и други случаи, в които алпинисти са се връщали в базовия лагер с голямо закъснение, защото са минали по различен маршрут. Не трябва да изключваме тази възможност”, посочи Клайн Дейвид пред италианската телевизия „Монтаня”.

Боян Петров връх осемхилядник

Ето какво съобщават от Министерството на външните работи:

Българският алпинист Боян Петров е в неизвестност в Хималаите на територията на Тибетски автономен район, КНР

В посолството на Република България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г. Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход).

Според получената информация, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време от лицето за връзка от района на Шиша пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая.

- реклама -