Боян Петров връх осемхилядник

Боян Петров не беше открит и в последния лагер под връх Шиша Пангма, издирването продължава утре

Алпинистът Боян Петров не беше открит и в последния лагер под връх Шиша Пангма в Хималаите.

Още рано сутринта акцията по издирването му ще продължи. В нея обаче няма да се включат хеликоптери, защото в района ще има алпинисти и машините могат да създадат опасност за тях. При нужда, вертолетите ще могат да се отзоват и да достигнат върха за около 50 минути.

Източник: Simrik Air

Първи предполагаеми следи

Шерпите и китайските спасители са достигнали пеша около 21 ч. местно време до Лагер 3, където са намерили връхна дреха и шоколад, за които се предполага, че са на Боян Петров, съобщи bTV. Заради лошото време и късния час, обходът продължава утре. През следващите 4 дни се очаква прозорец от хубаво време.

Pред БНР Деян Петков от екипа на Боян допълни:

„Там не са намерили палатката на Боян. Намерени са стари вещи от стари експедиции. Четирима, а може и да са петима алпинисти, в момента са на лагер 3. Там ще изкарат нощта и не можах да разбера точно дали утре ще се изкачват към върха, но така или иначе има изглежда голяма група на лагер 2, които утре може би ще се качат при лагер лагер 3. До лагер 2 всички възможни места са огледани. Между Лагер 2 и 3 e едно голямо плато, което е почти невъзможно да бъде изследвано, но от хеликоптера показаха, че Боян не е там или е затрупан от много сняг.“

Утре сутринта спасителите ще потърсят на дневна светлина възможни ниши около лагер 3.

От хеликоптерната компания, чиито машини участват в издирването на Боян, увериха, че са направили всичко възможно, но не са намерили следи от българина. Забелязаните съмнителни обекти при повторен оглед са се оказали скали и камъни. След изчерпване на горивото, хеликоптерите са се върнали в Катманду в очакване на нова мисия.

Източник: Simrik Air

В мащабната спасителна операция в Хималаите участват над 100 китайски спасители, шерпи, алпинисти, както и два непалски хеликоптера. Утре се очаква спасителите да стигнат до самия връх.

- реклама -