Боян Петров връх осемхилядник

Боян Петров изкачи 9-ия по височина връх в света

Боян Петров в компанията на други двама алпинисти е изкачил деветия по височина връх Нанга Парбат (8126 метра) в планината Каракорум в Пакистан. Това съобщава сайтът altitudepakistan, който следи експедициите в региона. В експедицията освен Петров са още испанецът Фернан Латоре и французинът Елиас Милеру.

Ако опитът на Боян Петров се потвърди като успешен, това ще е 8-ият осемхилядник в актива му. До този момент той е бил на на Гашербрум-1 (8068), Кандчендзьонга (8586), К2 (8611), Броуд пик (8047), Манаслу (8163), Анапурна (8091 м) и Макалу (8463).

Целта на зоолога е да покори 14 осемхилядника

Голямата цел пред зоолога от София е да стане първият българин, покорил 14-те осемхилядника на планетата. Това е втората му експедиция за сезона и в нея беше планирано изкачване на Нанга Парбат и Гашербрум 2.

В Каракорум други двама българи вече се отказаха от своите върхове. Иван Томов получи височинна болест при опит да стигне до Нанга Парбат и се наложи да слезе, за да се лекува. Атанас Скатов пък стигна съвсем близо до Гашербрем 2, но лошото време му попречиха да го преодолее.

- реклама -