Боян Магдалинчев

Боян Магдалинчев, ВСС: Процедурата за избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-бързо

„Не усетих президентът да се намесва в избора на нов главен прокурор. И дума не е споменал за конкретна личност, конкретни процедури и фактори, които могат да повлияят в тази посока“.

Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, който бе последната личност от съдебната система, с която се среща държавния глава Румен Радев във връзка с избора на нов обвинител номер 1.  Радев проведе такива срещи и с главния прокурор Сотир Цацаров, председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков, с главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова, както и с министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

„В разговора с президента изобщо не се засегнаха конкретни имена и конкретни личности, а се поставиха само как стоят нещата и отношенията институционално. Аз държа на институционалните отношения“, посочи Магдалинчев на излизане. Той бе категоричен, че с инициирането на такива разговори от страна на Румен Радев не е накърнена независимостта на съдебната власт.

Според него процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-рано

Така ще има време за всички етапи – откриване на процедурата, представянето на кандидатурите, изслушването на представените от тях концепции, както и участието в дебата на всички заинтересовани страни и обществото. „Колкото по-рано, толкова по-добре. Мандатът на г-н Цацаров изтича на 10 януари, ако го отдалечаваме, това означава да се създаде усещането, че се прибързват нещата“, смята Магдалинчев.

На въпрос дали следващия обвинител номер една следва да бъде човек от прокурорското съсловие, той отговори: „Човек от системата, който обаче познава проблемите. Много са големи очакванията към прокуратурата и главния прокурор, така че добре би било да бъде човек от системата“.

- реклама -