боксьори
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Боксьори заразени с коронавирус на турнир с 11 българи

Боксьори от Турция са се заразили с COVID-19 по време на европейската олимпийска квалификация в Лондон. Тя се проведе по-рано този месец, като бе спряна на третия ден от общо 15. На турнира участваха около 350 атлети от 40 държави, сред които и 11 българи.

„Докато целият свят вземаше различни мерки за справяне с коронавируса, британските власти и МОК разрешиха провеждането на турнира, макар и почти всички други спортове по време вече да бяха спрени“, пише президентът на федерацията Еюп Гьозгеч, цитиран от „Гардиън“. „Това бе безотговорно решение. В резултат, за съжаление, трима от нашите представители сега са болни“, добавя още Гьозгеч.

От федерацията посочиха, че болни са боксьорът Серхат Гюлер (кат. до 75 кг), треньорът Сейфулах Дюмлюпънар, както и трети човек, чието име не се съобщава. Пробите на други двама, показали симптоми, все още се очакват. „Всички болни се лекуват и за щастие засега са в добро състояние“, каза Гьозгеч. Той добави, че ще поиска финансова компенсация за случилото се.

Само Даниел Асенов се боксира с турчин

Даниел Асенов загуби по точки от Батухан Чъфчъ в единствения мач на български представител срещу турски състезател. Останалите ни боксьори там бяха Стойка Кръстева (51 кг), Станимира Петрова (57), Аслъхан Мехмедова (60), Мелис Йонузова (69), Боян Асенов (56), Кирил Русинов (63), Симеон Чамов (75), Благой Найденов (81), Радослав Панталеев (91) и Петър Белберов (+91). Всички те са в 14-дневна домашна карантина. Тя започна след прибирането им в България на 17 март.

- реклама -