Ботунец излезе на протест

Жителите на квартал Ботунец излезоха на протест. Над 500 души недоволстваха пореден ден. Напрежението между българи и роми възникна, след междусъседски конфликт за силна музика, който изпрати 8 души в болница. Сред пострадалите е и 13-годишно дете. В района има засилено полицейско присъствие.

Ботунец протест

Двама души са задържани за побоя, издирват се още трима. Това заяви комисар Николай Василев по време на нарочна пресконференция днес.

Ботунец протест

Снощи над 300 жители на квартала се събраха в знак на протест след масов бой, който вкара 8 души в болница. Скандалът избухна в малките часове на сряда, след като съседи направили забележка на шумна ромска компания в един от блоковете. В отговор празнуващите започнали да бият семейството, осмелило се да възроптае срещу шума.

Според съседи, ромите често прибягват до подобен модел – събират се по много и налитат на бой.

„Дигнахме се, защото не можем да търпим вече, а теи, че при най-малкото нещо се събират и ще ни изтрепят. Тук лятото всеки ден са сватби, музиката е до дупка. Нямам против, но си има специални места за тези неща. Ходим на работа, имаме малки деца и имаме нужда от спокойствие“

 

Хората, които живеят срещу апартамента, където е възникнал конфликтът, обясниха, че са подавали сигнали към тел. 112 от началото на размириците в 23:00 ч. на всеки 5 минути. Полицията обаче дошла няколко часа по-късно

 

Ботунец протест

 

Директорът на Пето РУП Николай Василев отрече полицейският екип да е закъснял толкова.

 

Според хората в квартала, ситуацията силно прилича на размириците в „Орландовци“ от лятото на миналата година. Според кмета на район „Кремиковци“ Ивайло Панев, обаче, инцидентът,  е битов, а не междуетнически.

- реклама -