Борят насилието срещу медици с камери в болниците, паник бутони в линейките, образование и гражданско общество

Главен прокурор Сотир Цацаров среща болници насилие медици

Линейките ще бъдат оборудвани с паник бутони, джипиес връзка, а охранителни фирми ще се грижат за сигурността в спешните отделения.

От МВР ще изготвят предписания до всички болници, които разполагат със спешни приемни отделения. Прокуратурата ще осигури прокурори, които ще отговарят пряко за болниците, които имат спешни приемни центрове.

Това стана ясно след среща при главния прокурор Сотир Цацаров. Той беше домакин на дискусия, целяща предприемането на мерки срещу насилието на медици в болничните заведения. На нея присъстваха здравният министър проф. Николай Петров, вътрешният министър Валентин Радив и представители на лекарски организации.

Тези, които идват в болниците, и посяга на лекари, те не се раждат такива – нещата тръгват от образованието. Но ще повтарям това – гражданството къде е. Какво пречи на гражданите, като видят някой почерпен или, че не е сам, да сигнализират за това, да алармират. Това е вече половината свършена работа.
Как може да има досъдебно производство на нещо, за което няма сигнал към прокуратурата, допълни Сотир Цацаров.

Имаме спешни приемни отделения – те ще бъдат подложени на охранителни обследвания. Изричната уговорка е, че предписанията, които ще бъдат давани от МВР трябва да бъдат максимално изпълними и съобразени с финансовите възможности на болницата. Директорите имат всички ангажименти по охрана на хората си, но имат и ограничени финансови възможности, така че няма да поставяме неизпълними изисквания пред болниците, коментира още главният прокурор.

Какво не проработи в обществото, в резултат на което е налице ръст на престъпността!? Трябва една идея по-твърда наказателна политика. Не проработва и това, че нарушителите не се предават на съда за дребно хулиганство. Очевидно е, че само обмена на информация между МЗ и прокуратурата, просто не действа. Преди малко бе зададен въпроса за корените на нещата. Не сме със съзнанието, че с една работна среща ще променим социална среда, възпитание, отношения към лекари. Но ще набележим конкретни мерки. Тази стъпка напред я заслужава лекарката от Шейново и всички нейни колеги, допълни Цацаров.

 

Имаме пълно разбиране, че не можем да бъдем пасивни потребители на сигурност. Имаме анализ къде има най-голяма опасност от нападение над лекари. Очакваме предписание от МЗ, за да направим така, че да бъдат надлежно събирани доказателствата и използвани така, че да не се посяга на живота и здравето на нашите колеги, каза след срещата шефът на ВМА Венцислав Мутафчийски.

Има на места камери и паник бутони, но има места, където го няма това. И шефовете на болниците трябвя да намерят критичните места и да подсилят точно там да има камери. И ние ще изискваме от тях да бъде спазено предписание. Те трябва да имат пряка връзка с РПУ-то и те да дойдат по най-бързия начин. Парите те трябва да ги отпускат. Те са търговски дружества и трябва да мислят за това, посочи вътрешният министър Валентин Радев.