Боряна Калейн
Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Боряна Калейн остана без медал след грешки

Боряна Калейн остана без медал във финалите на уредите на световното първенство по художествена гимнастика. Във вторият ден тя завърши четвърта на бухалки и осма на лента. Вчера тя завърши четвърта на обръч и топка.

Боряна Калейн
Снимка: Анна Недкова, БФХГ

По-голям шанс за медал българката имаше при бухалките, където получи оценка 26.200. Тя остана на две десети от бронза. Боряна Калейн допусна грешка в края на съчетанието си, когато изпусна едната бухалка. Тя получи по-ниска оценка от тази в квалификацията (27.150). Но не беше единствена – всички гимнастички във финала получиха по-малък сбор. Рускинята Дина Аверина нарави резултат с точка по-нисък от квалификацията. Но сборът 27.100 ѝ стигна за световна титла. Втора завърши сестра ѝ Арина (26.750), а трета – Анастасия Салос (Беларус) с 26.400.

Татяна Воложанина
Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Във финала на лента Калейн допусна по-груба грешка и оценка от 21.000. Дебютантката на световно първенство Татяна Воложанина се представи по-добре. Тя завърши с оценка 21.900 и се нареди пета. Титлата спечели Алина Харнаско от Беларус с 23.950. По този начин тя прекъсна доминацията на Дина Аверина, която остана втора с 23.900. Арина Аверина взе бронза с 23.450. Руските дори оспорваха оценките си, но напразно.

В събота предстои финалът в многобоя. За него се класираха и двете български гимнастички. Боряна Калейн влиза с – четвърти резултат, а Татяна Воложанина – с девети.

- реклама -