Боряна Димитрова, консултации, президент, избори

Боряна Димитрова: Тестват се нагласите за повече правомощия на президента

Наблюдаваме ситуация, в която се тестват обществени нагласи за съсредоточаване на повече правомощия и ресурси в лицето на президента.

Това каза социологът Боряна Димитрова по БНР.

Може да върви и по линия на назначаването на ЦИК, и по линия на следващи законодателни промени и изземване на повече тежест. Димитрова даде пример с инициативата „Три морета“.

„Това е по-дълъг процес. Колкото повече се задълбочава кризата на политическите партии, колкото повече расте недоверието към политическите партии (а е факт, че в България доверието към политическите партии, към политиците е ниско), колкото повече се дискредитира доверието в партиите, толкова повече се отварят възможностите – чисто исторически, чисто теоретично – за тежнения към по-силна ръка и президентски правомощия.“

Ако говорим за възраждане на парламентаризма, това означава силни и отговорни партии в парламента, а не абдикация от парламентаризма в полза на друг подел, подчерта още Боряна Димитрова.

„Ген. Стефан Янев не е широко разпознаваем, до момента не е бил политическо лице. Важният факт в този избор е, че президентът Радев избира за премиер възможно най-близък до него човек, личност, на която безпрекословно се доверява. В случая можем да сметнем, че изцяло действията на Министерския съвет ще се водят от визията, от разбиранията на президента Радев. Той може да очаква пълна лоялност, пълно доверие.“

Според Димитрова е съвсем нормално служебните правителства да бъдат натоварвани и с допълнителни очаквания, тъй като по Конституция и определение се появяват, когато има политическа криза.

Можем да предполагаме, че и на предстоящите избори, както и на отминалите, до урните ще отидат много хора, които до момента са се чувствали непредставени в политическия живот, обясни социологът.

- реклама -