Боряна Димитрова, консултации, президент, избори

Боряна Димитрова: Шоуто на Рашков и Минеков измести шоуто на Мая Манолова

„Шоуто на г-н Рашков и г-н Минеков измести шоуто на Мая Манолова“ – така социологът определи ситуацията метафорично 

Мнозинството от хората виждат следващия парламент, но и правителство с не особено дълъг хоризонт на действие. Но дори да е така, едно редовно избрано правителство в рамките на следващия парламент се ползва с много по-висока подкрепа, отколкото евентуално продължаване действието на служебното правителство, съобщи социологът Боряна Димитрова от Алфа Рисърч по БНР. Според нея се търси стабилност и яснота на перспективата.

„Има парадокс – от една страна разкрития, има очакване да се знае истината за управлението, от друга страна – усещане за агресия, прекрачване на граници, липса на уважение към хората“, каза Боряна Димитрова. Тя определи метафорично ситуацията така – „Шоуто на г-н Рашков и г-н Минеков измести шоуто на Мая Манолова“. Така по думите й в момента политическите партии се оказват на задна позиция, а вниманието на хората е съсредоточено върху служебното правителство, а не върху предлаганото от партиите. Ако те не съумеят да привлекат отново вниманието на хората на терена на конкурентната битка, може избирателната активност да не достигне нивата, очавани от политическите актьори. „Предозирането на хиперактивността на служебното правителство измества фокуса от основната битка“, каза Боряна Димитрова.

Три са по думите й ключовите интриги в хода на предизборната кампания. Първата е за първото място – заради малката дистанция между ГЕРБ и „Има такъв народ“. Втората е какво ще бъде съотношението между електоралната подкрепа на т. нар. партии на протеста – „Има такъв народ“, ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“. „Има такъв народ“ не отбеляза този силен пробив който се очакваше, каза Димитрова.

Около 40% от хората искат да се излъчи политическо правителство с мандат на политическите сили в следващия парламент. Втора възможност, която се подкрепя от около 1/4 от хората – няма проблем следващото правителство да бъде близко по формула и вид до служебното правителство. Ключовата разлика е евентуалното участие на партията, която се прием като участник в такова управление – БСП. Това вече ще е някакъв вид експертен кабинет с подкрепа на определени партии, отбеляза Димитрова.

Има и 35% които са объркани и общо взето изразяват мнението, че в замисимост от резултатите от изборите ще се реши, но не изключват някоя партия от досегашното статукво да вземе участие в един следващ кабинет.

- реклама -