маски коронавирус ефекти

Боряна Антимова: Хора, пазете се от подобни „борци за свобода“!

Боряна Антимова е журналист, работи в редица издания.  Основател интернет изданието ikarpress.com, известен блогър.
Публикуваме текста й без редакторска намеса, който тя е написала в групата „Приятели на Икар прес“.

ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА АНТИ-МАСК ДВИЖЕНИЕ?

Хора, бясна съм! Днес пътувах с такси от единия край на София до другия. Както винаги, ползвах услугите на Yellow такси – винаги бързи, точни, коректни, учтиви… Единствени с такова високо ниво на обслужване…
Обаче попаднах на един шофьор… Бях на тежка работна среща и когато той ми каза да си сваля маската, в първия момент не реагирах. Обаче човекът не се шегуваше. Взе да ми развива някакви теории… Не била нужна маската, изобщо не пазела и бла-бла. Погледнах към него. Беше без маска и явно се гордееше с това, когато се обръщаше самодоволно към мен.
Бях толкова изморена, че нямах никакво желание да споря с този „свободолюбив човек“. Днес, когато всички доктори, от всички възможни медии обясняват до каква степен маската пази носещия и човека в близост до него. И по всички възможни начини се обяснява и нагледно се показва в схеми каква е степента на защита.
Спомних си и колко простичко и разбираемо проф. Балтов, шефът на Пирогов обясни какъв е защитният ефект от носенето на маска. Спомних си разказите на мои приятели как в Южна Корея абсолютно всички са с маски дори и на улицата и никой не оспорва това, и страната определено добре се справя с пандемията. Така е и в Япония, така е дори при „комшу“ в Турция. Да не говорим за цивилизованите европейски страни.

Попитах „свободолюбеца“ само как смята да се пази от ковид.

Каза, като укрепва имунитета си. Но не обясни как точно. Изведнъж осъзнах с кого си имам работа… Вече бяхме на околовръстното и прецених, че ако сляза там, трудно ще хвана такси. Тъкмо излизахме от Младост, а наоколо поля и тъмно… Шок и ужас.
На излизане го попитах защо според него всички хирурзи слагат маски, като оперират. А той взе да ми обяснява, че имало някакво изследване, според което хирурзи оперирали без маски и никой не се инфектирал! Попитах къде е чувал или чел подобно нещо – професионален навик, да се позоваваме на източник, и то достоверен. Не можа да посочи източник. Чул бил…
Е, вие си карайте без маска, а аз ще продължа да си нося маската, казах на слизане. А той ме погледна с такова възмущение и пренебрежение, че изтръпнах…
Чувала съм за всякакви хора с претенции да са „инакомислещи“, „различни“, чиято свобода на мислене уж някой ограничавал при носенето на маски – ах, колко готино звучи! – но за такива, които ти се подиграват, че носиш маска, и те карат да я свалиш, не бях чувала.

Хора, пазете се от подобни „борци за свобода“!

Ако имате такива в приятелската си листа, първо им предложете да влязат като доброволци без маска в ковид отделенията, а после ги разкарайте от очите си. Без обяснения.
Да ходят някъде другаде да обясняват как „разделяме и противопоставяме обществото“, как „ограничаваме свободата им на мислене и изказване“ и тем подобни… И то днес, в Деня на толерантността!
Дано да са малко, само за това се моля. Че такива „борци за толерантност“, такова чудо като у нас никъде го няма.
- реклама -