Борисовата градина

Борисовата градина на 135 години

Софиянци и гости на столицата могат да се потопят в историята като се повозят на едно от автентичните превозни средства от миналото и така да станат част от отбелязването на 135 години парк „Княз-Борисова градина“.

Казват, че Борисовата градина е едно от най-ярките места в столицата, наричат я още и „белите дробове на София“. Мястото в центъра на София е едно от местата за разходки не само днес, но и на поколенията софиянци в миналото. Историята й започва още през 1882г. и в рамките на тази година се отбелязва 135 години от създаването й.

Борисова градина, когато вървим по нейните алеи, днес е като една жива история

„Една традиция, която е започнала преди 135 години, но продължава и днес – тук, по алеите на Борисовата градина, ние буквално се движим и във времето, защото край нас са повече от 50 знакови личности в българската история, титаните на българщината, наши видни интелектуалци и революционери, хора с огромен принос за нашето общество”, каза зам.-кметът Тодор Чобанов.

А, днес софиянци и гостите на града се върнаха назад в историята и се повозиха на един от може би най-добре запазените образци експонатите от исторически файтони и каляски.

Съхранява се в Музея за история на София. Счита се за „мерцедеса“ на онези времена и е подарен от княгиня Клементина на нейния син Фердинанд за сватбата му с Мария Луиза. „Едно събитие, което е било изключително важно, защото това е важна стъпка в признаването на Фердинанд като български владетел, утвърждаването на България на европейската политическа карта. Инвестирани са сериозни средства в това сватбата да бъде превърната в голямо европейско събитие. Част от тези усилия са били да се осигурят именно тези великолепни образци на тогавашното изкуство да пътуваме удобно”, посочи Чобанов.

Предимство да се качат имаха 30 от отговорилите правилно на въпрос, зададен в страницата „Зелени решения за София“ във Facebook.

- реклама -