Борисов Туск Юнкер миграция политика председателство

Борисов защити българската позиция по миграцията! Страната получи много висока оценка за председателството – Видео

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия дадоха висока оценка на първото българско председателство на Европейския съвет.

Това стана по време на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов.

„Поздравявам моя добър приятел Бойко Борисов за отличното и ефективно председателство на Европейския съвет“, заяви Доналд Туск. „Вие и вашият екип свършихте изключителна работа, включително и със срещата на върха в София, която помогна за регулирането на отношенията със Западните Балкани. Благодаря ви!“, каза още Туск.

По думите на Туск срещата в София на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани е била историческа. Най-голямото политическо постижение на председателството е срещата в София. „Отначало бях скептичен, но премиерът Бойко Борисов бе оптимист и убедителен. Оказа се, че той е бил прав. Напълно ясно е защо софийската среща бе такъв успех за региона, постигнахме политически пробиви.

Най-големият успех на институциите на ЕС по време на българското председателство бе моята реч при откриването на председателството в София“, пошегува се Туск.

Европейската комисия е изключително благодарна за ефективната работа на българското председателство, заяви председателят на комисията Жан-Клод Юнкер.

„Председателството се състоя при трудни обстоятелства и се справи много добре. Беше винаги открито за предложенията на ЕК – това е най-голямото постижение, работихме като приятели. Софийската среща бе страхотна, българите промениха духа в Западните Балкани. Всичко беше наред“, добави той.

Благодаря на екипите на Юнкер и Туск за помощта преди и по време на председателството.

Благодаря и на всички българи, които се включиха в председателството и на хората в София, които проявиха търпимост към толкова много съвети и срещи, заяви премиерът Бойко Борисов.

Всичко това щеше да бъде поставено под съмнение, ако с днешния съвет не бяха постигнати резултатите за Македония и Албания, ако не беше постигнато споразумението между Гърция и Македония. Това дава перспектива за НАТО и ЕС и прави Западните Балкани много по-успешни, подчерта Борисов.

Само преди половин – един час с Ципрас подписахме договора за интерконектора с Гърция в присъствието на Юнкер. Постарахме се да бъдем максимално прагматични и да си поставим цели, които може да придвижим максимално напред. Дадохме силен старт на темата за бюджета 2020, коментира премиерът подписването на декларацията за газовата връзка.

Имаме трансокеански предизвикателства, санкции за Русия. Когато има мита за автомобили, голяма част тях се произвеждат в бившите соцстрани. Така че, всички сме в една лодка. Трябва да подготвим банковия си съюз, за да сме сигурни, че при нови кризи ще се справим, категоричен беше Борисов.

Относно въпроса за миграцията премиерът заяви, че и ЕК, и Съветът са направили доста. България може да се похвали с нула миграционен натиск. Навсякъде са направени толкова много съвети, комисии, срещи. Въпреки големите противоречия как да пазим Европа, съм доволен, че стигнахме до този крехък консенсус, но той не е решил напълно проблема. Когато излизат и дават дадени предложения, трябва да знаят до какво водят те след това, допълни Борисов.

Положихме много усилия да балансираме интересите. В социалната сфера, в дигиталната сфера много добре се развихме. За да не отегчавам колегите, считам, че колкото и да сме скромни, не допуснахме грешки и направихме едно добро председателство, обобщи Борисов. Дадохме добра основа за колегите от Австрия, мисля, че те ще надградят, както ние надградихме естонското. Пожелавам им успех. Утре ще бъдем във Виена, където да предадем на Курц председателството, завърши изявлението си премиерът.

Всички до един в изказванията дават България за пример как охранява границите си. Вчера видяхме колко е неприятно, когато някой тръгне да налага вето за всичко, отговори Борисов на репортерски въпрос.

Убеден съм, че климатът между Холандия и нас е изключително приятелски, бавно работим, но мисля, че те самите вече не само са убедени. Нека бъдем спокойни и толерантни. Подготвили сме си домашното и за чакалнята на еврозоната. Ние също може да тропаме по масата и да питаме другите държави кога ще си намалят дълга, защото излязохме на второ място след Естония.

 Ако сега измислят нови критерии за Шенген, няма да е честно. Надявам се този път да не го направят, категоричен беше премиерът по въпроса за еврозоната.

Нашето Черно море е точно толкова топло и с толкова туристи, колкото и другото море. Стотици милиони получават помощ от ЕК, правим предпазни съоръжения. Гърция е получила 3 пъти повече от нас. Благодаря на Туск и Юнкер, че дойдоха на срещата във Варна, когато никой не искаше да говори с Ердоган. Темата сега е политическа, а не миграционна, защото сега има 90% по-малко бежанци, отколкото имаше преди 2-3 години. Вече има изградени системи. Работата на ЕС е направена така, че първо минават съвети, външни работи, комисии, работни групи, каза още премиерът.

Премиери, канцлери, президенти – всеки е с различна професия. Затова имаме външни министри, затова имаме Фронтекс, а ние почваме да умуваме до 6 часа. България беше точно толкова под натиск. Всяка граница се преодолява, но са единични, малки бройки, каза още Борисов.

- реклама -