България ще поиска 160 млн. евро помощ за мигрантите на срещата днес в Братислава

България ще поиска 160 милиона евро помощ за справяне с мигрантската криза на днешната среща на върха в Братислава.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви категорична позиция, че страната ни трябва да бъде подпомогната финансово и логистично, тъй като е външна граница на целия Европейски съюз. Според българския премиер помощ трябва да дойде незабавно, а не в следващ период. „Наслушахме се на приказки от типа: „Ние с вас, можем повече“, затова в петък искам да чуят как Европейския съюз помага на страната ни“, каза тогава министър-председателят.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който инспектира границата заедно с Борисов, увери страната ни, че държавите от вишеградската четворка подкрепят България.

Тази седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи в писмо до Борисов, че трябва да бъде забързана съвместната помощ за по-голяма защита на външната граница на съюза. Юнкер подчерта, че не трябва да се допуска появата на нови маршрути за преминаване на нелегалните мигранти и че трябва да бъдат подпомогнати страните, подложени на най-голям натиск.

Какво ще обсъдят лидерите

По време на заседанието държавните и правителствени ръководители на 27-те държави членки (без Великобритания) ще представят визията си за бъдещето на съюза след Брекзит.

Акцент ще бъде поставен върху предизвикателствата, свързани с миграцията, охраната на външните граници на ЕС, вътрешната и външна сигурност.

Срещата на върха в Братислава се провежда при извънредни мерки за сигурност.

- реклама -