Бойко Борисов, Румен Радев, българи, Македония, импийчмънт

Борисов: Заговориха за импийчмънт на Радев – ще го отстрани този, който го е избрал

„От вчера има доста призиви за импийчмънт на Радев, надали с това трябва да се занимаваме в момента. Ще го отстрани българския народ. Който го е избрал, той ще го отстрани. Нито аз, нито ГЕРБ, няма да се замесваме в тези неща. Но провалът на неговото правителство във всяко едно отношение, е видим. Ние не сме имали президент, който да нарушава конституцията.“

Това коментира председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с представители на българското малцинство в Македония в централата на партията. Той очерта накратко основните теми в държавата от последните дни пред българите в Македония.

Отново изтъкна, че според него Румен Радев е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков:

„Заради Радев България изпадна в изолация. Вчера КС се произнесе, че в неговото служебно правителство има хора, които не са министри. Той няма как да не е знаел, защото е подписал документ, с който иска КС да не разглежда делото, защото този министър не е вече министър“, категоричен е Борисов.

Председателят на ГЕРБ коментира и кризата с пандемията у нас.

„Днес 154 души починаха. България продължава да е на първо място в Европа по смъртност. Теглим по половин милиард на седмица в България – само дългове! Бяхме за пример на Балканите. Болниците са пълни – всичко лошо, което можеше да си ни се случи, ни се случи“, каза Борисов.

И допълни:

„Когато вие се молехте в Македония за ваксини, аз бях осигурил 3 млн. лева, а те ги продадоха на Норвегия. По половин милиард на седмица теглим дългове, бяхме за пример на Балканите, а сега дори не ми се говори на тази тема. Учениците не участ, абе всичко най-лошо, както можеше да ни се случи, се случи“, заяви още той.

Във връзка на пътя на Северна Македония към ЕС Борисов подчерта:

„Северна Македония няма по-близък приятел от България. Трябва да намерим начин да си оправим отношенията. За нас е важно Северна Македония да влезе в ЕС.“

От своя страна македонските представители поискаха да се решат проблемите с човешките права, а така и децата ни в Македония да не страдат.

„За да има подкрепата ни РСМ, българското малцинство трябва да се впише в Конституцията на Македония. Нищо не е нерешимо, стига да има воля и от двете страни. Вие сте мост за приятелство, българското малцинство и трябва да помогнете“, каза от своя страна Бойко Борисов.

- реклама -