Бойко Борисов

Борисов за връщането на мигранти у нас: Аз съм „за“ общите европейски решения, но българите са ми на първо място

Много ясно казах, че със стара дата ние не можем да приемем мигранти

Това коментира след завръщането си в София от Австрия премиера Бойко Борисов. По-рано днес стана ясно, че германския канцлер Меркел е поела ангажимент към партньорите в своята коалиция мигрантите от Германия да бъдат връщани в държавите, през които са влезли в ЕС.

„Ако една държава е изпуснала мигранти да минат нелегално и не си е изпълнила ангажимента, тогава разбирам да ги върнат. Но, тези, които са влезли по официален път съгласно всички споразумения и конвенции, регистрирани са и са отишли да търсят препитанието си в Европа – те по какъв критерии ще бъдат връщани? И защо ни наказват с това- за нашето усилие и усърдие ли“, запита риторично Борисов в отговор на въпрос дали страната ни е сред 14-те държави, които са се споразумели с Германия.

Борисов: „Много съм европеец, но българите са ми на първо място“

Премиерът за пореден път призова да се намери общо европейско решение за мигрантския въпрос. „И не става въпрос за нелегалните емигранти, а за тези, които официално идват на КППТ-то, регистрират се и с документи заминават за Австрия, Германия и тн. От 2015-та до тази седмица ние сме защитавали една и съща позиция, която е работеща за всички европейски страни и тя е едновременно да се задействат трите мерки“, отсече Борисов.

Той припомни, че България настоява за затваряне на въшните граници на ЕС –  Гърция, Италия, Испания и България. „Едновременно с това да се преговаря с държави извън Европа без да им се назовават имената, където да се направят платформи за да може хората, които си мислят, че могат да намерят работа и препитание да отидат там. Категорично да се разделят бягащите от войната и икономическите мигранти. И тогава да се говори за вторичното преразпределение в Европа. Предложих на ЕС за някакъв период да спрем достъпа до държавите членки, да си решим проблема. Винаги съм бил за проевропейското и общите европейски решения, но в случая позицията ни е еднакво коректна към всички. Ако някой има нужда от тези мигранти и ги заяви, ние сме ги регистрирали да ги вземе. Ако не защо ние трябва да бъдем наказвани? В Европа има политическа криза по темата с миграцията, не става въпрос за пари. Но, аз не мога да си позволя да поема риска, който е дългосрочен и може да има непоправими последици за нашата страна“, категоричен бе той.

Борисов за пореден път обясни, че отдава цялото уважение за хуманизма на канцлера Меркел, както и за Унгария, които са поели първата вълна от мигранти.

„Ние сме били винаги най-солидарни, но аз солидарността я разбирам по друг начин – всяка държава да си носи отговорността за границите. Да, когато вълната дойде всички бяхме неподготвени, но България по най-бързия начин започна да изгражда съоръжения, инвестирахме, променихме закона, пратихме полицията, армията. Получихме финансова помощ от ЕК и можем да кажем, че миграционния поток е сведен до нула.“

По думите на премиера през България са минали преди няколко години 60 хиляди мигранти – 20 хиляди по времето на правителството на БСП и 40 хиляди по време на неговото управление, но това е било „докато станат загражденията“.

- реклама -