Борисов
сн. БГНЕС

Борисов за увеличението на капитала на ПИБ: Това беше последното изискване за влизането в Еврозоната

Влизането в Еврозоната е нещо изключително важно. ПИБ беше последното изискване.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното извънредно заседание, на което кабинетът ще приеме решение относно предприети от „Българска банка за развитие“ АД действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД.

Всички изисквания, които бяха поставени, темата с Европейската централна банка (ЕЦБ) беше затворена, преминахме към аукциона вчера, затворихме го. Изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестегер ни поздрави за всичко, което сме се договорили и с ЕЦБ, и със СБ. Целта ни е юли месец да приключим, каза още Борисов.

„Темата с ЕЦБ беше затворена, вчера затворихме и темата с аукциона и Вестагер ни поздрави. Целта ни е юли да приключи този процес и българите да не се плашат вече, че някой ще има фалира банките, защото знаете, че има шампиони от нашите политически опоненти, фалирали 15-16 банки. После ние плащаме с години милиарди.

С огромни усилия успяваме милиарди да върнем след това обратно, но затова се налагат години, продължи Борисов.

С министър Емил Караниколов предлагаме Министерски съвет да приеме участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ да се извърши при пазарни условия и то 70 на 100 от общия обем на записаните и заплатени акции.

Това стана ясно от думите на Владислав Горанов.

Акциите ще бъдат изкупени обратно от банката на пазарни цени и с лихвите, така че ББР няма да загуби нито стотинка от тази сделка, категоричен беше Борисов.

„Чакалнята дава сигурност, че сме в Европа на първа скорост, както и много други плюсове. Всички сме наясно с това“, заяви премиерът.

 

 

- реклама -