Бойко Борисов, ГЕРБ

Борисов за сигнала на Кацаров: Показахме, че срокът на ваксините е удължен. Казахме истината!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с първи коментар за сигнала на Стойчо Кацаров срещу него, в който се твърди, че бившият премиер разпространявал фалшиви новини за ваксините. В сигнала е посочен цитат на Борисов, че ваксините на „Пфайзер“ у нас са с изтекъл срок на годност. Борисов обаче опроверга това:

„Ние показахме само, че срокът на ваксините е удължен. Ние казахме истината. Къде ни е вината за това, че съм казал истината. Те бяха казали да не се ваксинират хората. А ние още август искахме да се придобие имунитет“, каза Борисов.

Борисов отправи обвинения към служебното министерство на здравеопазването, че не е информирало обществеността за удължения срок на годност на ваксините „Пфайзер“.

„Ние се запитахме защо не сме чули съобщението за удължаване на срока на годност на ваксините на „Пфайзер“. В съобщението се казва, че е одобрен нов срок за годност в ЕС за тази ваксина. Това се случва на 10 септември“, каза бившият премиер.

И попита:

„Аз питам защо хубавите ваксини ги продадоха?“

На пресконференцията зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев показа видеоклип с компилация от изказвания на Румен Радев и Стойчо Кацаров за пандемията от времето на управлението на ГЕРБ.

Борисов продължи да цитира изказвания на Кацаров: „Има нещо гнило в тази пандемия“, написал Кацаров в сайта на НПО. В друго свое изказване той обяснява, че няма опасност от тежка вълна на COVID-19 и няма опасност болниците да бъдат запълнени.

„Коронавирусът не се отличава нито с голяма вирулентност, нито с висока смъртност“, цитира още Борисов и коментира:

„И този ме дал вчера на прокурор! Какво да разследва прокуратурата? Тя трябва да го арестува него само за тези думи“, каза още Борисов.

„Още февруари месец Стойчо Кацаров обявява, че няма да се изпълни ваксинационния план, а хората ще си създадат имунитет не чрез имунизацията, а защото са се срещнали с вируса. Всичките му прогнози се оказаха грешни. Радев, слушаш ли, това е твоят министър!“, призова Борисов.

„Цялото им действие в момента цели потъващия Радев да бъде спасен. Затова метнаха и този с кражбата на ДДС да отвлича вниманието. Той днес си изпрати Янаки Стоилов в Конституционния съд. Честито на БСП, само там нямаше контрол и още днес взе мерки и повече няма да има такива грешки като тази с Кирил Петков“, каза лидерът на ГЕРБ пред журналистите.

Борисов цитира и Радев, който преди месеци е твърдял, че със зеления сертификат се дскриминира народът.

Пресконференцията на МВР и МРРБ от днес, на която бяха коментирани проверките на строителството на АМ „Хемус“ Борисов коментира с думите, че не е изнесен нито един нов факт.

„Моят интерес е бил само хората от север и северозапад да имат възможност да пътуват до 2024 г. по магистрали както тези от Хасково, Димитровград и т.н. и сме бързали да го направим, защото то е важно за конкурентоспособността, за туризма, за стопанството за всичко“, категоричен беше Борисов.

Борисов коментира събитията, които Румен Радев организира и на които присъства в разгара на предизборната кампания:

„Радев бил на парад. Използва парада във военна академия, за да говори срещу мен. Това не е агитация. По каква тарифа вие ще го минете, ще ми е много интересно. Получаваме привилегия, която не заслужаваме – нито аз, нито Радев“, каза лидерът на ГЕРБ.

По думите му всички изяви на ГЕРБ са платени, но Радев продължава нарушаването на правилото за реклама преди изборите.

„Днес го гледах Радев на паради, музика свири, по мои изчисления бяха 14 минути, по 10 000 лева – 140 000 лева без ДДС. А нашите излъчвания продължават да са платени. За какво му е тогава да прави кампания. Нека всички кандидати да получават по толкова безвъзмездно внимание. Това не е честно“, каза още Борисов.

„Радев се събира със 150 човека, без маска – айде да видим дали ще го глобят, както мен глобиха, че не нося маска“, продължи коментарите лидерът на ГЕРБ.

Попитан има ли вече яснота с кои политически формации може да преговаря ГЕРБ-СДС след изборите, Борисов отговори:

„Убеден съм, че ще се съгласите с мен, аз никога преди избори не съм правил прогнози и не съм правил планове. Все пак да не забравяме, че народът ни праща в парламента. Нека минат изборите, да видим всеки кой колко депутати има, кой какви искания има. Демокрацията казва, че обществото дава право на мнозинството да управлява. Факт е, че те актуализираха бюджета в темата пенсии и те така го актуализираха, че ги излъгаха“, каза лидерът на ГЕРБ.

Поведението на служебния вътрешен министър Бойко Рашков на пресконференция по-рано коментира Тома Биков:

„Определени хора на определено място са извършили определени действия. Моето усещане за нещата е, че някои политически дейци в тази кампания злоупотребяват с определени вещества и това става видно по техните изказвания и поведение по всички пресконференции. Вътрешното ми усещане е, че определен вътрешен министър не знае къде се намира. Дали този човек помни, че всички неща, които казва през последните 6 месеца, са едни и същи“, попита Биков.

На пресконференцията и Бойко Борисов иронизира Рашков. Той намекна, че към предишното управление и към него персонално се хвърлят празни обвинения, а доказателства няма.

- реклама -