Борисов

Борисов за починалото дете: Родителите имат записи, потресен съм от отношението към тях – ВИДЕО

Премиерът Борисов заяви, че е потресен от отношението, което са получили родителите на починалия 3-годишен Алекс, чиято смърт доведе до масови проверки в здравната система.

„Мога да кажа, че и днес следователите са влезли, иззета е документация и рецепти, разпитвали са свидетели и родителите на детето. Те са снимали състоянието на детето си при това има дълги записи, снимали са как се държат секретарките на шефовете на болниците и съм просто потресен.“

Бойко Борисов е във Загреб, където се провежда конгрес на ЕНП. Очаква се на него Доналд Туск да бъде избран за шеф на голямото семейство на европейските партии като единствен кандидат за поста.

„Доналд Туск е голям приятел на България. Всички помните какво приветствие за нашето европредседателство изнесе на български език. Мисля, че няма българин, който тогава да не се трогна. Добър приятел ми е, познавам го още откакто беше премиер. Той е много твърд човек, тия години, в които беше председател на Европейския съвет за него бяха трудни, защото поста не отговаряше на неговата енергичност – там се изисква дипломатичност, консесус. Доналд ще бъде твърд председател, точно какъвто ни трябва в този момент, защото много от членовете на ЕНП изобщо не изповядват ценностите на партията, сдружават се с леви, социалисти и комунисти. Той е лидер на партия, бил е премиер, познава Балканите, познава Централна и Източна Европа. Жозеф Дол го обичам като баща, като брат, той е изключителен човек, но мисля, че Доналд ще бъде по-твърд“, заяви пред репортери българския премиер.

Той коментира и коледните надбавки за възрастните хора.

„51 млн. за българските пенсионери за пореден път за Коледа. Направили сме ги така че да си ги вземат за празниците, това е за 8 или 9 поредна година – близо половин милиард лева извън покачването на пенсиите. Не бива да се подценяват тези неща, защото държавата и приходните агенции са работили много. Битката с корупцията и контрабандата е дала резултат, за да имаме бюджетен излишък, да имаме най-ниския външен дълг и да си плащаме. Тук в Хърватска един месец протестират учителите, искат повишение на заплатите. Ние в България двойно повишаваме заплатите в рамките на 4 години“, каза още Бойко Борисов.

Премиерът отказа да коментира номинацията на Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия, защото това било работа на парламента.

- реклама -