машини, гласуване, изборен ден, машини
Снимка: БГНЕС

Борисов за машинното гласуване: Назначили са едни четири човека, които ще пренаписват кодове, ще си играят с флашките

Вчера в „Труд“ четох една статия, в която ме цитират . Защо не приеха да се броят разписките (от машините за гласуване, бел. ред.). Сега изведнъж назначили едни четири човека, които ще пренаписват кодове, ще си играят с флашките, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Пловдив.

Кой ще ги наблюдава – Бойко Рашков ли, попита Борисов. Да го направят онлайн да гледаме на живо как се движат тези флашки, призова бившият премиер.

Що не ми опонират – мълчанието на агнетата, заяви Борисов.

Бяха снимали един депутат с чувал с бюлетини – то в един чувал има една стотна от това, което има в една флашка, посочи той.

Ето статията на вестник „Труд“:

ЦИК наемат външи хора, физически лица със собствен бизнес, които ще имат пълен достъп до машините за гласуване

Бившият премиер Бойко Борисов многократно предупреждава, че „съдията на мача е купен, машинният вот се манипулира и мачът е свирен”. Много въпроси предизвикаха тези твърдения. Изглежда, че бившият министър-председател ще се окаже прав, пише в. „Труд“.

Прав, защото ЦИК са наели външни хора, физически лица със собствен бизнес в областта на информационните технологии, които ще имат пълен достъп до сорс кода на машините за гласуване. Тези хора имат право да дописват този код и да надграждат софтуера.

Не е ясно как точно са избрани въпросните специалисти-разработчици, нито дали са минали през проверки на ДАНС и МВР за надеждност (такива проверки са задължителни и през тях досега са минавали всички техници, които имат достъп до машините за гласуване).

Засега са наети четирима специалисти на граждански договор – Тодор Цветанов Цолов, Пламен Желев Желязов, Александър Недялков Кирков, Румен Гошков Богдански. Първо те ще минат обучение в “Смартматик”. В обществената поръчка е записано, че трябва да придобият компетентност за ниво на услуга Трето.

Това означава да могат да извършват „отдалечени софтуерни консултации за срока на гаранционната поддръжка от производителя „Смартматик Интернешънъл холдинг Б. В.” на специалисти-разработчици, посочени от ЦИК по модифициране на приложението, обучение, документация и процедури с цел придобиване на способност за автономно управление и модифициране на софтуера за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс (ИК), без намеса на доставчика и производителя от ЦИК.

Т. е. те ще бъдат „очите и ушите” на ЦИК, в което няма нищо лошо. Експерти коментираха пред медията, че лошото започва веднага след доброто намерение на ЦИК да си осигури независимост от доставчика на машините. Започва с назначаването на специалистите-разработчици на граждански договори, което ги освобождава от всякаква отговорност. Няма обяснение защо тези хора се назначават към ЦИК, а не към държавната фирма „Информационно обслужване”, която е част от изборния процес. В мъглявина е и начинът, по който са подбрани експертите. Ясно е само, че се обогатява практиката, създаваща условия за фалшифициране на вота. От ЦИК обясниха, че експертите са им препоръчани от „Информационно обслужване” и от Държавна агенция „Електронно управление”.

За първи път подобни експерти бяха наети за предварителните избори за НС на 11 юни, но опитът завърши с фиаско. Става въпрос за Атанас Шарков, който се оказа активист на „Да, България” и съветник на служебния премиер Стефан Янев. Той бе нает от ЦИК като консултант за машините. Гражданският му договор беше прекратен набързо през юни, а от ГЕРБ изразиха съмнения за негова намеса в изборния процес.

Любопитен факт е, че същият Атанас Шарков е бил съдружник с назначения неотдавна за специалист-разработчик Пламен Желязов. Те са имали обща фирма „Омега мениджмънт” АД. Пламен Желязов е собственик и на „Невроника” ЕООД, на „Индустриални системи и системи за сигурност България” и на „Лион технолоджис”.

Другият експерт на граждански договор с ЦИК – Александър Кирков е съдружник в три технологични фирми – „7Д сървисис” ООД, „Кибер био” ООД, „Моята кола” ООД и едноличен собственик на още една – „Лион технолоджис” ЕООД, като е управител и на четирите, сочи справка в Търговския регистър.

Тодор Цолов e мениджър в българския клон на американската ИТ компания DXC Technology. Преди това е работил в Hewlett Packard, Vivacom и др., показва информацията в неговия профил в социалната мрежа за делови контакти LinkedIn.

Румен Богдански няма участия в дружества.

ЦИК: Още специалисти ще назначим

„Още ще назначим. Ще наемаме още външни специалисти. Идеята е да се създаде специално звено, което да бъде инкорпорирано в ЦИК”, коментира Димитър Димитров от ЦИК.

Той обясни, че целта е комисията да стане независима и сама да може да управлява процесите. “Разбира се, че ще имат достъп до кода. Препоръчаха ни ги от ДАЕУ и от “Информационно обслужване”, коментира още Димитров.

Според Емил Войнов назначените четирима специалисти нямало да се занимават с машините за предстоящите избори, а само щели да преминат през обучението в „Смартматик”. Войнов също подчерта, че целта била ЦИК да може да взема самостоятелни решения след експертни оценки от IT специалистите.

Източник: Труд

- реклама -