Борисов за македонското решение: Поздравления за мъдростта

Борисов за македонското решение: Поздравления за мъдростта. Това написа във фейсбук лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов по повод решението на парламента на РСМ да приеме френското предложение за членство на страната в ЕС.

„Поздравления за мъдрото и отговорно решение

на македонския парламент, с което се отварят вратите за начало на преговорите за членство в ЕС.

Това е процес, който започнахме заедно още през 2017 г., когато подписахме Договора за добросъседство и поставихме на преден план общата история между нашите две държави.

По време на българското председателство на ЕС

през 2018 г. ние бяхме тези, които върнахме темата за разширяването в дневния ред на Европа. Винаги съм вярвал, че интеграцията на Западните Балкани в ЕС е ключова за мира, разбирателството и просперитета“, написа Борисов.

По-рано днес Македонският парламент одобри

френското предложение за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз /ЕС/, предаде БГНЕС. „За“ гласуваха 68 народни представители. В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120.

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването.

В подкрепа на предложението гласуваха депутатите от управляващата коалиция, но и народните представители от опозиционните албански формации. Гласуването се проведе по време на третия ден от дебатите в пленарна зала. Днес в парламента бе и посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир.

Дискусията през последните два дни премина в напрегната атмосфера.

Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, имаше и словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.

- реклама -