Борисов за критиките на Радев: Ние безпаметна нация ли сме? (Видео)

„Ние безпаметна нация ли сме?“. Този въпрос зададе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Поводът бяха критиките на президента Румен Радев за номинацията на зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов за служебен външен министър. Борисов коментира темата в Тутракан, където е на посещение.

„Цялото БСП се изсипваше в служебното правителство на Радев и той казваше, че то било неутрално. Впоследствие той правеше цели партии от служебното правителство. Ние безпаметна нация ли сме? Изведнъж, ако Дани Митов стане външен министър, била застрашена честността на изборите“, заяви той.

Искам да остане този министър, да си носи президентът отговорност за провалите.

Не искам изобщо да нося ангажимент и не нося ангажимент като партия повече за това правителство, категоричен бе Борисов.

„Христо Иванов и Делян Пеевски направиха конституцията. Сега искат ГЕРБ да е виновен, че те са му предложили на Даниел Митов да стане външен министър. Обади ми се Дани Митов да ме пита дали да приеме поста на външен министър. Казах му – приеми. Въобще не мога да допусна, че това ще е политически проблем, като знаем какво прави Радев“, каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов каза, че не вижда „как повече ще приеме нещо, предложено от ПП-ДБ“.

Главчев: Ако Радев не се съобрази с предложенията ми, отговорността ще е негова

Междувременно самият Даниел Митов заяви в НС, че е готов да поеме поста на служебен външен министър. Посочи също, че е получил подкрепата на Борисов.

„Аз съм готов. Въпросът е, че първо тук имам едно голямо разочарование и то от колегите от ПП-ДБ. Логиката на техните изказвания до момента следва изцяло логиката на президента Радев. Не можело заместник-председател на партия да бъде служебен външен или какъвто и да е било министър. С промените в конституцията, които направихме,

по настояване на ПП-ДБ логиката за съставяне на служебни правителства

беше променена изцяло. Служебното правителство вече зависи изцяло и напълно от парламента. Назначава се от министър-председателя, ролята на президента е напълно променена и служебният министър-председател трябва да търси подкрепа от партиите тук в НС. Всички хора, които са предложени за потенциални служебни министър-председатели, се избират от парламента. Т.е той вече им е дал някакво доверие да бъдат на тези постове. Тази е логиката. Вместо колегите от ПП-ДБ да излязат да защитят логиката на промените в конституцията, те се занимават с това да обясняват чие щяло да бъде или е било служебното правителство, което е съвършено невярно“. Това заяви Митов.

„За президента Радев това ще е тест за неговата геополитическа и външнополитическа ориентация. Той много добре знае какви външнополитически позиции имам аз, каква политика ще следвам като външен министър. Това за него ще е тест и пред партньорите“, допълни още той.

 

- реклама -