Борисов Меркел Фронтекс помощ граници миграционен поток

Борисов за корупцията: Трябва да хванем бика за рогата

„Трябва да хванем бика за рогата! Догодина по това време да имаме такъв спад, съизмерим с този при контрабандата – от 34 на 8 процента“.

Призивът е на премиера Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание. Това става ясно от стенограмата от заседанието, цитирана от правителствената информационна служба.

Борисов е възложил на министрите борбата с корупцията да е първостепенна задача, а на база на изследванията – като това на Центъра за изследване на демокрацията – да се набележат конкретни мерки по направления и критични звена.

„Ние си поставяме за цел да смазваме корупцията до възможно най-ниските нива на всички възможни министерства, агенции, общини, гишета, на пътя, навсякъде, където се изисква воля от наша страна“.

Премиерът цитира данни от представения доклад, според които най-ниско е било усещането за корупция в периода 2010-2011 г., а пикът е през 2014 година.

„Виждате една политическа нестабилност какво усещане донася”, коментира премиерът Борисов.

„От 34% контрабандата я докарахме на 8%, и съм убеден, че за една година, но ако всички се включите ежедневно, с натиск върху всеки един служител, дали е от агенция, дали е от самото министерство и в областта на обществените поръчки, и във всичко, което може да генерира някакъв ресурс, само тогава, и ви го обещавам, че този резултат ще го имаме. Но пътят е само този. Има ли съмнения – спира се. Има ли съмнения, че умишлено е направено – веднага на службите, веднага на прокурор да се разследва. Това ще дисциплинира системата”, каза министър-председателят.

- реклама -