След заседанието при Борисов за коронавируса – създават щаб за борба с разпространението на болестта

„Нищо не може да ни опази по-добре от дисциплината. Хората които се връщат от рискови места, да запазят 14-дневен карантинен период“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Съвета по сигурността във връзка с мерките и действията на държавата срещу разпространението на коронавируса.

На извънредното заседание при Борисов е решено да се създаде кризисен щаб за борба с разпространението на коронавирус в България.

„Още нямаме криза, нямаме заболяване“, увери премиерът Борисов. „Но в други държави вече има. Правим го, за да се пазим. Ако нямаме тази стиковка, ще станем като Италия“, добави той.

На всички гранични пунктове на България започва измерване на температурата на влизащите в страната като мярка срещу коронавируса.

„На всички гранични пунктове имаме оборудвани граничари, където няма камери с мобилни термометри.Болниците ще изпратят доктори, за да може да се направят всички мерки, които в тази ситуация могат да се вземат. Поддържаме мерки с всички държави, наблюдаваме ситуацията“, съобщи премиерът.

Утре ще се проведе симулация на територията на летище София и ВМА за реакция в случай на коронавирус.

Премиерът е разпоредил на Министерството на спорта да не се провеждат тържества, за да се избегне струпване на хора, особено, когато идват от чужбина.

В страната има 2 000 теста за коронавирус, поръчани са още 1000, уточни премиерът Борисов.

Той разясни, че тестовете ще бъдат безплатни за гражданите. Но ще се правят само при дадени показания. При повишеното търсене на тестове в световен мащаб се оказва, че някои производители на тестове са установили дефекти.

В щаба, който се ръководи от ген. Мутафчийски, влизат още главният секретар на МВР, шефът на Гранична полиция, държавният здравен инспектор, министерствата на външните работи и на здравеопазването.

 

 

- реклама -