Борисов кохезионна политика свързаност ЕС

Борисов за Кохезионната политика на ЕС : Перспективата е във вълшебната дума – свързаност

„Кохезионната политика е най-важната политика за свързаността на Европа.

В случая няма да говоря за България, всичко добро, което сме направили в последните години, сме го направили по тези програми. Това дава възможност за по-добра квалификация, свързаност между континентите – затова инфраструктурата е изключително важна“.

Така премиерът Бойко Борисов откри първия панел на конференцията на високо ниво, посветена на Кохезионната политика на ЕС: Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г., на тема „Европейската добавена стойност на Кохезионната политика“.

Модератор е Томислав Дончев, заместник министър-председател на България. В този панел участие взема и Карл-Хайнц Ламберц, председател на Европейския комитет на регионите. В рамките на трите панела участниците ще имат възможност да отправят своите ключови послания за бъдещето на политиката на сближаване, включително в светлината на предложенията на Европейската комисия за законодателен пакет в областта на Кохезионната политика и МФР за периода 2021 – 2027 г.

„Считаме, че кохезионната политика може да събира доста сфери и политики на ЕС.

Разбира се, всички съжаляваме за решението на Великобритания да напусне ЕС и в следващата финансова рамка липсват доста милиарди“, добави Борисов.

„Имаме още доста важни теми – киберсигурността, общата европейска отбрана и не на последно място миграционната криза. Дни наред нашето председателство полага огромни усилия и за решаване на този въпрос. Всеки от вас следи международния обмен и вижда как десетки души на ден продължават да се давят, продължават да страдат и всички имат една притегателна точка – Европа“, допълни той.

„България не само стриктно си спази ангажиментите като външна граница на ЕС, но и мога да кажа, че ние имаме нулев миграционен натиск и споразуменията ни с Турция работят перфектно. Каквото и да свършим в кохезията, видяхте, че в миналите 1-2 г. първата тема на изборите е миграцията. С решението на САЩ да излязат от иранската ядрена сделка и твърдото решение на ЕС, ние засичаме още повече мигранти от Иран. Когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората. Ако се поставим на тяхно място на сирийците, на иранците, как бихме подходили?“, заяви премиерът.

„С мира като дума ще завърша и последния си прочит на ситуацията на Западните Балкани, защото тя много бързо може да се превърне в това, което беше само преди 20 години – войната в Косово, масовите гробове. На Балканите това се случва много бързо, а после се пренася на европейски терен. Аз разбирам, че за много от вас Балканите са много далечна тема. Може би се проявява егоизъм в тази посока, но всяка една държава има и своя вътрешна политика.

Перспективата е във вълшебната дума – свързаност. Коридорите № 8,10 са изключително важни за региона“, каза още той.

„Докато тази инфраструктура с пътища, жп линии, летища, енергийна свързаност гарантира, че тук ще стане по-добро място за живеене. Полагаме много усилия в тази посока, мисля, че всички колеги го правят. Предупредил съм какво ще се случи, ако не направим тези неща. Така предупредих и преди 4 г., че ако не си затворим границите, икономическите мигранти да пускат там, където съответните държави имат нужда“, обясни Борисов.

„В Европа може да влезе всеки и ние не само, че му казваме „Добре дошъл“, но и почваме да се грижим за него. Нашето предложение продължава да бъде в тази посока – както България си е затворила границите и се минава само през ГКПП-та, това трябва да направят всички европейски държави. Трябва на хората в Европа да им гарантираме, че този процес ще бъде овладян. Всяка една страна трябва да си свърши ангажимента и да подкрепим тези, които имат нужда. Европа има толкова кораби, толкова армия – процесът ще спре или ще го контролираме това“, добави той.

„Правейки необходимите компромиси, се надявам да вървим напред. Миграцията и кохезията са темите, които ни разделят. Всеки иска да се прибере вкъщи и да каже „Ние постигнахме успех за нашата страна“, завърши премиерът.

 

- реклама -