Борисов, ГЕРБ, избори

Борисов за кабинета на ИТН: Трифонов не иска да прави правителство, това е прах в очите на хората

„След два месеца стържене, чупене, десетки, стотици наши симпатизанти бяха задържани. Беше им забранено да гласуват. Фирмите, в които ходехме, молеха да не стане известно – защото веднага отиваха данъчните след нас. Хората се плашеха от диктатурата на Румен Радев“.

Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов по време на първи брифинг след обявяването на изборните резултати.

Той подчерта: ГЕРБ печели в 16 области, ИТН – в 8, ДПС в 5 , ДБ в 2.

„Бойко Борисов печели в София“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Умните и красивите гласуват за ГЕРБ, работещите – за ГЕРБ. Тях искат да изчегъртат“, отбеляза Борисов.

Той помоли ЦИК да даде списък на електронните специалисти, настройвали машините в чужбина7 „Кои са те? Откъде ги намериха? Как настройваха машините?“, попита той.

Той се учуди, че на финалната права не могат да се преброят 2,5% от гласовете на вчерашния вот.

„Постигнахме това, което искаше Румен Радев – „Масово гласуване на изборите“. Кой може да каже, че представлява народа в момента?!

70% се отвратиха и уплашиха и не искаха да гласуват. 30% са гласували, плюс-минус.

Ние още вчера казахме – с такива политически партии не желаем да носим отговорност“, заяви Борисов.

Той се пошегува: „Добре че сме живи. При тоя терор на Рашков! Нашите хора се обаждат вчера и викат: „Оживяхме“… А всъщност Бойко Рашков направи параван на ИТН. И на още някой. Мога да дам много примери. Ако видите как си размениха с ДПС представителите в секциите, комисиите. И там, където са имали 12 000 ДПС, сега имат 6000, а те са отишли при ИТН. Но и това не е важно. Демокрацията замина. Има един ботуш, който ни стои над главите.

„Искам да знам техниците, да им знам именцата. Да ги издирим, де видим откъде дойдоха. Чакаме 10 часа да преброят 2%, за да обърнат с няколкостотин разликата. Ама няма значение, бе, Слави! Ако така си мислиш, че си ни победил, да ти е честито!“, заяви емоционално Борисов.

„Бойко Рашков дава интервюта в деня за размисъл. Това, ако го правеше някой от ГЕРБ, щяхте да ни съсипете“, допълни той.

Бойко Борисов заяви още, че днешното „програмно, добре написано интервю на Слави Трифонов“ все пак не е било коректно, защото е пропуснал един министър – на екологията.

„Но и това не е важно. Сутринта Румен Петков каза: Таня и Мая имат общо 50 години в парламента и това са новите деца. И като видях Никито Василев – аз бях дете, марширувах още по плаца, викам :“Браво“.

Лидерът на ГЕРБ коментира „плана“ на кабинета „Трифонов“.  „Когато искаш да направиш правителство, излизаш, казваш. До тук добре. Аз с Ники Василев винаги съм имал добри отношения. Дори когато беше най-тежко за нас, говореше разумно. Той е разумен. Но не е ново лице.

Ако Слави Трифонов искаше да прави правителство днес, трябваше да постъпи по следния начин:

Победих, ето ви правителството, имам толкова депутати, обръщам се към партиите – ако някой припознае тези приоритети (само с НАС не се бяхме занимавали и с астронавти). А прави впечатление, че мъж и жена ще са българските астронавти, но северномакедонецът ще е мъж, а защо да не е  жена? Представете си, че горе  в орбита са българин и северномакедонец. Ето така започват Междузвездни войни. Ще ги види някой пришълец и ще ги пита: „Ти какъв си?“ – „Аз съм българин“, „Аз съм съм северномакедонец“. И така започват Междузвездните войни“, пошегува се Борисов.

Връщането на кадрите на НДСВ не е случайно – икономически трикове стоят зад тях.

Как се процедира след съставянето на един кабинет. „На следващия месец се говори за бюджет. Едните партии искат затваряне на въглищата, втори – за вредните емисии, трети – да се качат на Луната…

Така че днешното изявление на Трифонов означава, че той не иска да има правителство и това е прах в очите на хората.

Не знам коя партия ще отиде да го подкрепи. И ако си спомняте в същата тази зала ви предупредих – че това е играта на Румен Радев – да остане служебното правителство – дълго и тягостно. И те затова се държат така, сякаш ще векуват. Те знаят за всичките тези сценарии и е видно, че с изказването на Трифонов: „Не желая ГЕРБ, БСП и ДПС, а другите нямат мощност“, че правителство няма да има.

Така че в следващите дни ще наблюдаваме коя от партиите ще се почувства като лека жена, която е повикана без условие да отиде. И в същото време най-големият номер, който може да му се изиграе – всичките партии да го подкрепят и да му блеснат всичките лъжи и задкулисия. Защото връщането на кадрите на НДСВ са икономически трикове. Знам ги още като бях главен секретар и затова малко ми е тъжно – когато нашите съседи Гърция, Хърватия взимат милиарди, ние чак сега започваме да говорим за програма, за електронно правителство…

Той благодари на „своите и на СДС“, че са издържали на натиска.

„Първо трябва да мина и да успокоя хората. Защото има мачкане, данъчни ревизии. Идват, свалят плакатите от магазините. Чегъртат като бесни, за да свалят плакатите. Бил съм всякакъв. Важното е, че имам партия“.

„Ние с ГЕРБ сме управлявали достатъчно. На нас ни е време да сме опозиция. При това положение ние ще върнем мандата, ако ни предложат. Днеска той ги прати в ъгъла и те трябва тихичко да припълзят, за да вземат някое постче“, коментира Бойко Борисов.

„Нека Трифонов си внесе проекта за кабинет, нека президентът му даде мандат, нека се закълне в парламента и да дойде до натискане на бутона. Планът им е друг отдавна – Бойко Рашков да върлува и тормози хората, докато изчегърта каквото може. И Баташки да се върне като директор на болницата„, заяви още той.

„Слави Трифонов не е никакъв и ще си измие ръцете с тези хора. Вие винаги търсите мене – защо? Защото като се изкажа аз, това носи политически отговорност, като се изкажат колегите, това е на 90% – има 10% „дали“.

„Ако задълбаем – кое е по-голямото зло – Бойко Рашков или Слави Трифонов, ще изпаднем в тежък размисъл. То не беше чегъртане, мачкане, тормоз… Нали през цялото време говореше как ще ни викат на разпит. Ако в комунистическо следствие Бойко Рашков те разпитва и те вкарат вътре, не се знае как ще излезеш“, коментира Борисов и отново даде примери за брутален натиск върху активисти на ГЕРБ.

Бойко Борисов заяви, че никога не е бягал от отговорност и винаги е бил отзивчив и коректен към медиите – за 12-те години управление.

- реклама -