Борисов, Балкански поток

Борисов за „Балкански поток“: Радев да дойде тук, да види провалената държава какво прави

„Тука да дойде президентът Радев, за да види провалената държава какво прави“.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на строителството на газопровода „Балкански поток“. От видеото, публикувано във Фейсбук, става ясно, че Борисов и шефът на Булгартрансгаз Владимир Малинов, показаха напредъка на строителството на партньорите в проекта от Саудитска Арабия.

Борисов разкри още, че освен тръбите, те са помислили и за младото поколение, като са прекарали оптичен кабел, който да свързва Европа с Азия и да има още по-бърз високоскоростен интернет.

„От 16 държави имаме работници. Сега сме в средата на България“, обясни Борисов на своите гости.

„Понеже нямаше какво да излъжат, накрая казаха, че компанията не е от Саудитска Арабия, а е руска“, заяви министър-председателят по адрес на опозицията.

„Уверявам, че компанията е от Саудитска Арабия, защото аз съм неин собственик“, отговори заместник-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун.

За реализацията на проекта „Балкански поток“ работят повече от 2500 работници от 16 страни при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

В изпълнението на обекта са мобилизирани 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника. Към момента по трасето са разнесени над 474 км тръби, от които 473,47 км са заварени. Изкопаната траншея за полагане на газопровода е с дължина 470 км, а положеният газопровод в нея е над 452 км. В повече от 423 км е извършено обратно засипване след полагането на газопровода. В момента се провеждат хидравлични изпитания на газопровода като вече са изпитани 266 км от него.

„Консорциум Аркад“, който е изпълнител на проекта, е обединение от чуждестранни компании, като негови членове са: Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия. Общата стойност на подписания договор е в размер до 1 102 203 220,11 евро без ДДС.

 

- реклама -