Борисов взе участие във видеоконферентната среща на лидерите на ЕС и Индия

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов взе участие във видеоконферентната среща на лидерите на ЕС и Индия. Това е 16-ата среща на върха, като за първи път във формата участват държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС.

Борисов поздрави двамата съпредседатели на срещата – председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и министър-председателя на Индия Нарендра Моди, и отбеляза, че този формат следва да подсили увереността на Индия във възможността на ЕС да „говори в един глас“ и да излъчва силни, консолидирани послания към своите партньори. „Заедно изпращаме ясно послание за готовността си да инвестираме в стратегическото партньорство с Индия“, посочи Борисов, цитиран от правителствения пресцентър.

Премиерът в оставка участва в първия тематичен панел на срещата, посветен на външната политика, сигурността и регионалните въпроси. Според Борисов ЕС и Индия имат интерес да задълбочат диалога си по тези теми. По думите му от полза би било засиленото сътрудничество в областта на международната сигурност, противодействието на тероризма, морската сигурност, както и за противодействие на кибер и други заплахи.

Борисов посочи, че ЕС оценява стратегическата важност на Индо-тихоокеанския регион и вижда в лицето на Индия важен партньор и съмишленик за отстояването на международните правови принципи и за реализирането на пълноценно сътрудничество със страните и организациите в региона.

- реклама -