Борисов заседание, Министерски съвет, Национален оперативен щаб

Б. Борисов: Връщаме над 201 милиона лева на клиентите на топлофикации

„Връщаме над 201 милиона лева на клиентите на топлофикации. От тях 59 милиона отиват за „Топлофикация-София“. Проведохме трудни, но успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредно заседание на МС.

„59 милиона са за „Топлофикация-София“, 22 милиона – за газоразпределителните дружества, 52 милиона – за химическата промишленост и 16 милиона – за стъкларската. Очаквам утре да има хубава карикатура, защото стотиците милиони се връщат при българските граждани.“, каза още Борисов.

Министрите решават механизма за връщане на суми от страна на обществения доставчик “Булгаргаз” на неговите клиенти, закупили природен газ при свободно договорени цени през първото тримесечие на 2020 г.

„Да знаете защо е тази ярост – защото няма посредници, не изтича газчицата, а цената е двойно по-ниска. От 90-та година досега какви милиарди са изтекли от олигарсите… Един по един парите ще отидат при хората и при народа.“, каза още Борисов.

„Булгаргаз“ ЕАД трябва да възстанови суми на своите клиенти, закупили природен газ при свободно договорени цени през първото тримесечие на 2020 г., решиха министрите.

Газовият доставчик се задължава да приложи аналогичен механизъм за компенсиране на клиентите, какъвто вече съществува за тези на регулирания пазар.

Целта е осигуряване на равнопоставеност между всички клиенти на дружеството.

Днешното решение на МС е следствие от постигнатата между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром експорт“ промяна в ценовите условия по договора за доставка на природен газ. Тя стана възможна, след като в периода 2012 – 2018 г. Европейската комисия разследва ПАО „Газпром“ и ООО „Газпром експорт“ за злоупотреба с господстващо положение на пазарите в осем държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа. Като резултат от делото газовият доставчик пое ангажимент да промени договорите със своите клиенти, като премахне пречките за свободен пренос на газ на конкурентни цени. Заради ретроактивното прилагане на новия ценови механизъм „Булгаргаз“ ЕАД следва да възстанови на своите клиенти приблизително 202 млн. лв.

 

- реклама -