Борисов: Вирусът не е свършил още. Нашите мерки бяха първи, най-навременни и най-леки

Вирусът не е свършил още. Надявам се, че с мерките и дисциплината и ясната стратегия, самите хора усвоиха правилата, това е важно да продължи. Вирусът витае, в различни държави има пикове, като нашите съседи, например. Това каза пред БНТ премиерът Бойко Борисов.

Имаше теория, че е по-правилно да пуснем вируса. Ето какво каза главният епидемиолог на Швеция: Сгреших фатално. Призна, че се е объркал с предложението да не се налагат рестрикции заради коронавируса и че заради неговото решение, много хора са умрели, каза Борисов.

Спазвайки и затискайки бързо клъстерите, които се появяваха и бързо отпускайки местата, където можеше, излязохме и първи от строгите мерки, коментира премиерът. Няма учебник и литература, по която да извадиш и да кажеш за COVID правилото е…, няма такова правило. Издъниха се най-големите държави, измряха им хората – Великобритания, САЩ, Русия, издъниха се. Ние първи си направихме облекла, маски, очила, лекарството, което казват, че в болница приложено върши най-добра работа. Първо заедно с Италия правихме плазма. Затова имаме и толкова много излекувани, коментира Борисов.

„Нашите мерки бяха първи, най-навременни и най-леки. Нашите съседи затвориха хората по къщите, а ние всеки ден едно по едно пускахме – паркове, детски градини, училища. За да можем да се върнем към нормалния живот. Много хора ме упрекнаха”, обясни той.

Затова, че днес объркаха данните на Националния информационен сайт, Борисов каза: Сайтът на СЗО блокира днес.

Спасихме живота и хората, сега продължаваме с работа напред. БВП се прави с работа, а не с лежане и мислене, къде ще почиваме, каза още Борисов.

Икономиката

Усещането в някои, че след кризата сме по-богати, не, по-бедни излязохме, но сме живи и здрави. Сега с работа и на правилните места да се сложат парите продължаваме напред. Има толкова свободни медии, които сега се занимават с критика, аз ги подкрепям, но да видят в големите държави, че гледат Бойко какво прави, не само съседите, включително и Германия свали вчера ДДС-то за 6 месеца. Гърците видяха и кое свалиха – ресторантите, защото кризата затвори ресторантите. За книгите това ми беше мечета отдавна да го направя, подчерта Борисов.

Помагаме и на малкия и на средния, и на микробизнеса, за да върви всичко това трябва да има енергийни ресурси, възможно най-евтини, каза Борисов.

Магистрали и газопроводи

АМ „Хемус“ – на 10 юни започваме Ботевград-Мездра и мисля, че при пълна мобилизация до края на годината можем да го изкараме. А тогава вече до Враца имаме четирилентов път. След 10 юни започваме два ЛОТ-а след Велико Търново. АМ „Струма“ – красота – най-големите тунели. Всичко работи, каза премиерът.

Където минават газопроводи, няма войни, всички имат интерес, геостратегически сме си на мястото. А „Белене“ ще стане огромен фантастичен проект, обясни Борисов. Лъжите една по-една с времето отпадат, вижда се, че са лъжа и вървим напред, отбеляза още той.

- реклама -