махмурлук

Борисов: Великобритания е в махмурлкук след политическо пиянство

ЕС ще изчакат Великобритания до есента за Брекзит, когато се очаква да бъде избрано новото правителството на страната. Това решение са взели лидерите на Европейския съвет днес, съобщи в Брюксел премиера Бойко Борисов. Обединеното кралство няма да бъде повече пресирано, тъй като по думите му „не е лесно да се вземат крайни решения, когато става дума за петата икономика в света“.

Освен това ЕС иска да се отнесе с уважение към гражданите на Острова независимо от Брекзит, заяви премиера на България.

Бойко Борисов: „Проявихме разбиране да изчакаме до септември месец, когато ще има избори и нов премиер във Великобритания. Да може до тогава те спокойно да си оберат ягодите и аспержите и да вземат необходимите мерки“.

Решението на евролидерите идва след напрегнати няколко дни, в които всички европейски институции започнаха да пресират Великобритания и премиера в оставка Дейвид Камерън да стартира незабвно чл.50 от договора. Самият той обяви, че не желае да е държавника, кой ще стартира процеса по излизането на Великобритания от ЕС и ще остави това на своя наследник.

махмурлук
Бойко Борисов и британския премиер в оставка Камерън участваха в Съвета на Европа

Борисов смята, че изборът на британците за напускане на блока е бил неинформиран и те са подведени от антиевропейското говорене на някои политици. „Чак сега, те са почнали да се интересуват в Гугъл за Европейския съюз“ – мотивира се българския премиер.

Както и предполагахме всички в България, че след едно политическо пиянство, махмурлукът е много по-тежък. Сега, когато британците всеки ден виждат какво се случва с борсите им, с парите им, с имотите им, как се местят структуроопределящи за тяхната икономика отрасли, мисля, че си дават сметка какво са направили”

Борисов обясни, че ще настоява българското председателство на ЕС, което по график бе планувано за втората половина на 2018-та да бъде изтеглено напред. Причината е, че по всяка вероятност то ще съвпадне с формализирането на преговорите по излизането на Кралството. Премиерът заяви, че няма подготовка да обясни на българските гражданите, че ще трябва да председателстват ЕС точно в момент, в който ще се водят преговорите с „тези които са пожелали да напуснат.“

Решението как ще се промени ротационното председателство на ЕС обаче лидерите ще вземат в края на лятото или началото на есента.

- реклама -