Борисов: Възложил съм проверка за издаването на болнични, които са 1,5 млн. повече от миналата година

Възложил съм проверка на прокуратурата и МВР за издаването на болнични, които са 1,5 млн. повече от миналата година.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов при представяне на резултатите от първото тримесечие на 2019 г. за тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари от проучването на празните опаковки.

„Нещо, което много ме тревожи, сутринта съм го възложил за проверка, за да вземем мерки с прокуратурата и МВР. Миналата година болничните са били 2 млн. досега са 3,5 млн.“, заяви Борисов. „Това е страхотен бич и за работодателите. Някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични, първите дни ги плаща работодателят, а после държавата започва да ги плаща“, коментира премиерът.

„Това са 1,5 млн. повече заболели, което няма как да е истина. Отчита се, че големи групи от хора, взимат болнични и отиват да берат гъби, ябълки, като през това време си им текат заплати”, обясни Бойко Борисов.

„Не ни е приятно да арестуваме доктори или медицински лица, защото всеки от нас дълбоко ги уважава, но ги приканваме да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели с нея“, обърна внимание той.

„Толкова много искания имаме за повишаване на заплати, така, че всеки 1 лев ни е важен“, каза още министър-председателят.

- реклама -