Борисов възложи на МВР и ДАНС проверка за 5 г. назад на българските паспорти, издадени на чужденци

документи

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на Министерство на вътрешните работи и на Държавна агенция „Национална сигурност“ да направят проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години.

Премиерът е изискал резултатите от проверката да са налице във възможно най-кратък срок

Искането на Борисов идва няколко седмици след избухването на корупционния скандал в Държавната агенция за българите в чужбина и ареста на нейния председател Петър Харалампиев.

Прокуратурата влезе в ДАБЧ на 29 октомври. Председателят и още над 20 души бяха задържани в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в агенцията. Обвинения бяха повдигнати на четирима, сред които са Харалпиев и главният секретар.

Петър Харалампиев

Обвиненията към бившият вече шеф на Агенцията за българите в чужбина са за подкуп от 5 000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени, за да задвижат такива документи за българско гражданство. Главният секретар е обвинен, че два пъти повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро. Групата се ръководела от Петър Харалампиев и е започнала да действа почти веднага, след като той встъпва в Агенцията през 2017-та.

На 5 ноември с решение на правителството Петър Харалампиев беше освободен като председател на Държавната агенция за българите в чужбина.