Борисов шпионска афера ученици, учители неправителствени организации БХК донорство кампания Ананиев

Борисов: Върховенството на закона е да спазваш закона

Премиерът коментира блокадата на Орлов мост, която беше наложена от граждани протестиращи срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, с думите: Не можеш да си за върховенство на закона и да постъпваш така. Законът трябва да се спазва, категоричен е Борисов. Министър-председателят и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов заяви това по Нова тв.

„Дали одобрявам да затварят най-оживеното кръстовище в София? Категорично не. Върховенството на закона е да спазваш закона.“

Според него вчера служителите на реда са взели сериозни мерки за охрана, но това е било правилно, защото са се очаквали провокации.

Вчера ВСС, спазвайки всички правила, е избрало законен главен прокурор. Правителството и аз не се месим в избора му, също така не се меся и в работата на президента, който предстои да реши дали да подпише указа за назначаването на новоизбрания главен прокурор, категоричен е Борисов.

„Предпочитам да стоя на страни и 100% го правя. В историята ще бъде записано, че по времето на президента Румен Радев беше избран главния прокурор Иван Гешев. Сега всичко е в ръцете на президента. Какво ще се залепи за ГЕРБ?“, заяви премиерът и добави, че никой сега не може да подхвърля репликата „Ти си го избра“, която стана популярна през 2012 г.

Борисов припомни, че при Георги Първанов неговите двама съветници, сред които е бил Борис Велчев, са били избрани на водещите постове в съдебната система. Сега при Борисов това е невъзможно.

Надявам се, че напрежението от последните дни, което беше предизвикано от избора на главен прокурор, няма да се отрази върху изборния резултат в неделя, каза премиерът.

Борисов заяви, че няма приятели и приятелски кръг, обича своите кучета. Според него бившият му заместник Цветан Цветанов не пречи, но отбеляза, че в последно време обичал да дава интервюта.

Борисов заяви, че ТЕЦ Варна не е пример за обвързаност между партия ГЕРБ и ДПС. „Каква е тази обвързаност? Става дума за енергетиката. Нека всеки си гледа работата“, заяви той и добави, че обвиненията, които му се отправят в тази посока са неоснователни, включително и от един от лидерите на патриотите Валери Симеонов.

„Имаме подписано споразумение. С Каракачанов работим перфектно. През този един месец не им обръщам внимание. По време на кампания всеки прави политика“, заяви Борисов, коментирайки бъдещето на коалиционното управление.

Премиерът категорично отрече да има договорка и разговори с представители на Патриотите – ВМРО, НФСБ и Атака – за отделни градове. Такава договорка не съществува и за Пловдив, където ГЕРБ уж трябвало да подкрепи ВМРО, в замяна на подкрепата на отпадналия кандидат на Каракачанов за София.

„По-добре да загубиш, но да запазиш своето лице“, категоричен е Борисов. Той призна, че на някои структури в страната са нанесени тежки поражения, като, например, във Велико Търново. „Аз съм вярващ човек и знам, че всеки може да бъде наказан“, добави Борисов.

„Работил съм във всички градове по-равно. Помагал съм на всички градове“, каза премиерът. Като добър пример той даде Сливен, Стара Загора и Бургас, а като провал, от който го е срам – Ямбол. Борисов заяви, че е помагал и на градовете и общините, в които други партии са на власт. Такъв е случаят с Гоце Делчев, където са построени паркове, зали, саниране на блокове и др.

Това е най-евтината ни кампания на ГЕРБ, похарчили сме толкова колкото законът позволява. По тази причина забраних и помпозните откривания на кампанията. Нямаме дарения от фирми, нямаме никакви допълнителни средства освен партийните субсидии, заяви още Борисов.

Нормално е да омръзнем. Но това е като своя жена или свой мъж – омръзне ти за момент, но после си викаш „По-добро от това няма“. Може нещо за момент да ти се види по-русо, по -хубаво. Но след това? Леко, леко си се примъкваш вкъщи и си мълчиш, каза още лидера на ГЕРБ.

- реклама -