Борисов: Ваксинацията и оздравелите дават оптимизъм, че ще излезем от пандемията май-юни

Ние сме като ластик: отваряме – затваряме за по 10-15 дни, това е оптималният вариант между мерки и щаденето на психическото състояние на хората. Това каза премиерът и водач на листите на Коалиция ГЕРБ-СДС в 25 МИР София-град и 16 МИР Пловдив-град Бойко Борисов по времена посещение в Бяла, става ясно от живо включване на Борисов във Фейсбук.

 

Борисов разгледа обновената спортна зала в града. „Важно е, че сме направили това, което сме поели ангажимент. Вчера получихме 31 000 ваксини на „Пфайзер“, днес още 51 000 ваксини на „Модерна“ получихме, утре ще получим и 151 000 на „Астра Зенека“. Благодаря на ЕК за това, което прави. До края на месеца ще минем над 700 000 ваксини. Разчитам много на личните лекари и на всички медицински специалисти максимално бързо по 10 000 – 15 000 ваксини на ден да се поставят. Това означава милион и половина българи да бъдат ваксинирали или преминали през вирус. Това дава възможност за оптимизъм, че май – юни ще излизаме от пандемията“, заяви Борисов.

„Сутринта рано днес имахме съвещание с здравния министър Костадин Ангелов и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и обсъдихме поетапно на база на тези резултати с ваксинирането и оздравелите да започнем да разхлабваме мерките. От понеделник се отварят детските градини и яслите. Учениците ще се върнат в училищата щом приключи ваканцията им, висшите учебни заведения също ще се върнат. Отварят се и откритите площи на заведенията, за да могат хората да седнат да обядват. На първо място в заповедта са театрите, Филхармонията, Консерваторията, музеите, галериите. Започваме поетапно – с 30%, после 50%, докато ги отворим на пълен капацитет. Мислим и за фитнесите и СПА центровете. Зимните ни курорти работят на макс и продължават да работят. В тази изключително тежка ситуация за света това е оптималният вариант между мерки и щаденето на психическото състояние на хората. Работи всички, виждате и църквите. Другите държави представете си какво причиняват на хората с този пълен локдаун. Ние сме като ластик: отваряме – затваряме за по 10-15 дни. Когато хората се уморят, пак отваряме. Аз съм оптимист, че ще минем милион ваксини. Оптимист съм, защото знам как работи ЕК с европейската ваксинация“, допълни той.

- реклама -