Борисов

Борисов: В света има пари за 3 месеца, 81 държави са поискали средства от МВФ – ВИДЕО


Трябва ли всеки за каквото се сети да казва държавата да ми плати? Нашата грижа са лекарите, но и пенсионерите, за които трябва да имаме пари. Резервът за тях няма да го пипаме. Някои хора си мислят, че в тази криза могат да вземат от държавата за да не обеднеят.

Това коментира премиера Бойко Борисов, който заедно с част от министрите повече от час е разговарял заедно с шефа на МВФ Кристалина Георгиева. Думите му са във връзка с преговорите, които текат в Тристранния съвет във връзка с помощите, които ще осигури държавата на най-засегнатите сектори.

Министър-председателят препоръча да се провери колко са спестяванията в банките на бизнеса и гражданите.

„Реално Сребърния фонд и фонда за АЕЦ Козлодуй не трябва да пада резерва под 5 млрд. Можем да вземем заемни пари, сигурно няма да минем без тях, но всеки заем после се връща. Лихвите няма да са толкова високи, но ще ги плащат децата ни. Икономиките няма да тръгнат веднага нагоре“, допълни още Борисов. Той подчерта, че първата и единствена грижа на държава в момента е здравето на хората.

„Но, освен за здравето, най-важното е да запазим работниците, за да може веднага след това предприятията да заработят“, категоричен е премиерът.

По време на разговора с Кристалина Георгиева е станало ясно, че в момента 81 държави са поискали пари от МВФ.

„В най-лоши времена са били 3-4 държави. В света има пари за 3 месеца, ако станат 6 или 9 месеца нямаме отговор на въпроса“, каза Бойко Борисов.

Премиерът заяви, че до сряда банките ще обявят какво ще предприемат, за да улеснят хората с кредити и ипотеки. Той се надява, че с наличните пари в държавата да издържим три месеца. „И тогава от фондовете за възстановяване, да теглим пари за ускоряване на производство. На този момент да взимаме пари с високи лихви, правим нещо по темата, сърби ме на езика, за пакета мерки с банките, за всичко, което много хора ги интересува. Обещаха ми до сряда, защото това, което и фонда предупреди – внимавайте какво правите с банките. Ние лесно можем да се направим на добри. България това го изживя, парите станаха вестници, банките през 1997 г. падаха една след една. Просто обещаха ми до сряда да са готови„, каза още в пространната си пресконференция Борисов.

„Светът е в изключително тежко положение, такава криза никой не си спомня. Искам да питам колегите от НАТО, където правим огромни вноски, но се оказа, че кибератака могат да си изкарат някой имейл, харчим милиарди за въоръжение, ние нямаме ли планове за биологична война? Тя е била много по-реална. Много обичам на съвета, на по-големите да им задавам въпроси, много сериозно мълчание по темата. Ако сме се готвили за война, сега да деблокираме резерва на НАТО. Реално ние в момента не може да воюваме, победени сме от вируса„, коментира още министър-председателят.

Ще има ли допълнителни мерки по Великден?

„Църквата е Божа работа, не се меся на Господ у работата. Говорил съм с всички владици, да са по-настрани хората, да влезе, да си запали свещичката, да се помоли и да излезе, да влезе другият. И да ми разпореди щабът, няма да го изпълня, затова си говоря лично с владиците, те са интелигентни и знаят“, заяви още веднъж премиерът.

Създават щаб от доброволци.

„Възложил съм на Николов да създаде щаб от доброволци, вече имаме над 3 хиляди по линия на противопожарната. Има но, трябва да се създаде ред. Говорих със синдикатите, освен да има пари за медиците от първа линия, да мобилизираме курсантите да помогнат, особено на КПП-тата“, съобщи още премиера.

Той е възложил да бъдат прегледани всички лекари, лаборанти, шофьори, РЗИ – всички работили с коронавирус.

- реклама -