Борисов в Русе: Духовните средища у нас не могат да бъдат разрушени

Тържествено освещаване на новопостроения храм „Всех Святих“ се състоя в Русе тази сутрин

Патриарх Неофит, който пристигна за откриването на църквата, заяви, че Русе и Светата ни църква заслужават този успех.

„Пожелавам и на вас да бъдете днес много радостни и честити и да благодарите Богу, че всички светии са отново ваши покровители. За много години!“, каза патриархът.

На церемонията по откриването на новопостроения храм присъстват много русенци и официални гости, както и премиерът Бойко Борисов.

„Днес в Русе отваря врати наново изграденият храм „Всех Святих“, който е копие на съборения през 1975 г. Храмът е доказателство, че духовността и духовните средища са свети за нас българите и не могат да бъдат разрушени. Повторното изграждане струва много усилия и дарения на русенци, а през 2016 г. правителството поехме ангажимент и отпуснахме средства за довършване на храма“ – написа във Фейсбук профила си Борисов.

По външен вид църквата наподобява съборения на 26 октомври 1975 г., за една нощ, едноименен храм по нареждане на Градския народен съвет. На негово място тогава е издигнат Пантеонът на възрожденците. В Русе винаги е имало интерес от възстановяването на църквата. Съществува и мит, че след нейното разрушаване вървят много неблагополучия в живота на града.

Почти 20 години продължават усилията храмът да бъде възстановен

Основният камък на съвременната църква е положен символично през 1998 г. от покойния вече патриарх Максим.

Началото на същинския строеж е поставено през 2007 г., като се разчита основно на дарения. В кампанията се включват стотици русенци, всеки според възможностите си. За целта е създадено и сдружението „Всех Святих“, като за негови съпредседатели са избрани Русенският митрополит Неофит, сега български патриарх, и тогавашният кмет на града Божидар Йотов. На 20 февруари миналата година, в деня на честванията по повод на 138 години от Освобождението на Русе, на тържествена церемония сдружението предава собствеността на храма „Всех Святих“ на Русенската митрополия – в лицето на сегашния Русенски митрополит Наум. По-късно същата година Министерски съвет отпусна 250 000 лева за довършването на църквата.

Гости на Русенския митрополит Наум за тържественото богослужение са духовници от Русия, Румъния и България. Осем чисто нови камбани различни по големина са изложени пред новия храм. Те са подарък от патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил и ще бъдат монтирани по-късно, тъй като трябваше да бъдат осветени.

Новата църква получи и подарък – осем камбани, дарени от Руския патриарх Кирил. Те са изработени по проект на старшия звънар на Кремъл Игор Коновалов, който също присъства на церемонията.

„На камбаните задължително ще има герба на България – лъв, герба на Русия – двуглавият орел, и надпис на кого, кога и къде, за кой храм са предназначени тези камбани. Нашата акустическа лаборатория проектира специален профил за тази камбанария, за да може камбаните да звучат точно тук, в този възхитителен новоосветен храм“, сподели Коновалов.

 

- реклама -