Рилски манастир

Борисов в Рилската обител: Когато има проблем, ние го решаваме

„Единствено ние не затворихме храмовете си по време на пандемията, защото без вяра нямаше как да се справим. Винаги сме подкрепяли всички вероизповедания в България и ще продължим да го правим, макар и по време на кампанията да чухме от нашите опоненти как това не било правилно. Вероятно това е една от причините при 31 многомандатни избирателни района в България – ГЕРБ да печели изборите в 24 от тях… Както ние проявяваме скромност и толерантност и те да проявяват. С един район или с два, да имаш претенции...

Това заяви Бойко Борисов по време на посещението си в Рилския манастир. Той инспектира ремонтирания път, който беше затворен след опасно срутище в района.

Борисов разговаря с игумена на манастира и се извини за тримесечното затваряне и загубите, които са претърпяли от ограничения достъп на туристи до манастира.

Министерски съвет отпусна 240 000 лева за укрепване на манастира по молба на игумена на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий.

„Силата ни е в това, че когато има проблем, ние го решаваме. Подпомогнали сме възстановяването и изграждането на много храмове в цялата страна и ще продължим да го правим“, коментира Борисов.

В хода на срещата министър-председателят Борисов изтъкна, че хилядите поклонници отново ще могат да посещават Рилския манастир след като бе възстановено движението по пътя за Светата обител след укрепване на срутището. В засегнатия участък бяха извършени необходимите укрепителни и обезопасителни работи на скалния масив, за да може да се осигури безопасното преминаване по пътя към Рилския манастир.

От двете му страни са монтирани диагонални въжета с дебелина 12 мм върху стоманената мрежа по откоса, която е закрепена към ската със стоманени анкери и монтажни скоби.

Премиерът Борисов акцентира, че с усилени темпове в последните години бяха реновирани много църкви, манастири, джамии. В рамките на мандата правителството отпусна на Рилския манастир 3 052 000 лева.

В този контекст Адрианополският епископ Евлогий изказа огромна благодарност към министър-председателя и правителството за финансовата подкрепа и припомни, че преди 1989 г. с десетилетия държавата е била в дълг към църквата. „Сега всичко, което правите за обновлението на храмовете, е добре за целия народ и то ще остане“, категоричен бе епископ Евлогий.

- реклама -