Борисов в парламента: Ще изпълним мерките, обещани в екологията от кабинета „Орешарски”, колкото и да струва

Борисов, парламент контрол въздух екология Агенция за пътна безопасност
„Премиерът Бойко Борисов се зарече да изпълни мерките, обещани в екологията от кабинета „Орешарски”, без значение от цената.

Помните, 2008, когато бях кмет на София, се виеше дим от „Кремиковци” с всички цветове на дъгата, така че ако тогава е мерен въздухът, не знам какъв е щял да бъде.

Поемам ангажимент по време на мандата на БСП и ДПС всички мерки, които Министерството на екологията тогава е приело или е искало да ги въведе, да ги направим“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов от трибуната на Народното събрание.

Преди това беше прочетена декларация от името на БСП. В нея Манол Генов обвини правителството, че не прави достатъчно за справянето с проблема с мръсния въздух и прехвърля отговорността за това на общините.

По времето на Орешарски, всичко, което тогава като стратегия сте имали, ще бъде изпълнено, колкото и да струва, подчерта Борисов.

На парламентарен въпрос, свързан с новата държавна агенция за пътна безопасност, Борисов заяви, че координирането на усилията по отношение на пътната безопасност има ключово значение за прилаганите мерки.

Днес имаме 11 институции, между които е споделена отговорността за пътната безопасност. Имаме и държавна комисия, която обаче не разполага със собствено финансиране, разполагаме и с национална стратегия за безопасността по пътищата. Усилия, мерки и информация има в различни институции, но липсва координационен механизъм. Затова правителството предложи държавна агенция за пътна безопасност.

Тя ще разработва общите политики за повишаване безопасността на движение по пътищата, ще осъществява контрол върху администрацията, ще дава указания и разработва критерии и стандарти за дейностите. Ще се събират данни и ще се прави системен анализ за състоянието на пътната безопасност, внедряване на интелигентни транспортни системи за управление и контрол на трафика, научноизследователска дейност, информационни кампании за безопасността на движението по пътищата, заяви още Борисов. Той отбеляза, че проектът за новата агенция е на етап обществено обсъждане. Надявам се да имаме след това един добър проект и това да промени състоянието на пътната безопасност. Функционирането на новата агенция не отменя отговорностите и на съществуващите в момента институции. Техните функции ще бъдат координирани, добави още премиерът.