сн. БГНЕС

Борисов в НС: Мерките в България са най-либералните в Европа

„Най-важните не задачи са да запазим парите за пенсионерите, за работещите, за тези, които са в социалните системи, медицински лица, полицията, армията“. Това заяви пред депутатите в НС премиерът Бойко Борисов. Той е в Народното събрание, където започна извънредно заседание, свикано по настояване на групата на БСП.

„Ние не сме теглили кредит, искаме действително да може животът след това да продължи на пълни обороти. Няма бизнесът после да се притече на помощ нито на пенсонерите, нито на социалните.“, подчерта Борисов.

„Очаква се до края на месеца над 130 000 работни места да бъдат запазени, благодарение на мярката 60/40“, подчерта още Борисов.

„Мерките в България са най-либералните в Европа. Ние не затворихме църквите за празниците, хората могат свободно да се движат – да ходят до магазини, аптеки. Отворихме част от парковете.“

„В България много сектори останаха да работят. Надеждна новина е, че през следващия месец се очаква много автомобилни завода по света да започнат да работят. Ние имаме 250 завода, които работят само за тях.“, каза Борисов.

Основна грижа е  туристическият сектор.

„Сутринта имахме коалиционен съвет, Валери Симеонов предложи ваучери за туризма. Важното е да не превърнем в един момент хотелите в болници. Много държави тръгнаха с подценяване на ситуацията. Такова подценяване имаше и в България – помните дискусиите около 3-ти март.“, подчерта Борисов.

Много по-богати държави от нас обещават, говорят, но 1-2 само да приложили някаква мярка. В САЩ дадоха пари на глава от населението, но това по никакъв начин не им помогна, там има хиляди починали.

Министър-председателят информира депутатите относно актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от COVID-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки.

„Преди да се знае, че ще има пандемия, аз лично се обадих на Нинова и ѝ предложих да минем заедно през тази болест. Беше ми отказано. По линия на здравеопазването – ние първи започнахме да се организираме и да правим учения за всичко, което е необходимо за подобна пандемия. Бързо преорганизирахме производството, за да можем да осигурим всичко за нашите лекари на първа линия.“, каза в началото на изказването си Борисов.

В пленарна зала са премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

България е в извънредно положение заради коронавируса от 13 март 2020 г.

- реклама -