борисов Лондон проекти Балкани АЕЦ Белене свързаност

Борисов в Лондон: Чудесно решение би било АЕЦ „Белене“ да стане балкански проект – Снимки, Видео

Чудесно решение би било АЕЦ „Белене“ да стане балкански проект.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в рамките на Инвестиционен форум за Западните Балкани, който се провежда в Лондон, предаде кореспондентът ни Петрина Василева.

„Дали не бихме могли да помислим за общо финансиране, един балкански проект за електропреносните ни системи. Днес ми дойде идея, че това би било чудесно решение за АЕЦ „Белене““, заяви Борисов на форума, организиран от ЕБВР. „В България имаме мощности да 2200 мегавата, които сме платили и стоят в кашони“.

Борисов каза това, във връзка с проектите, които се предвиждат за Балканите. В това число пътна инфраструктура, комуникационна свързаност и газопреносна мрежа.

„За 1 март сте добре дошли в София заедно с Жан Клод Юнкер“, обърна се Борисов към премиерите на страните от Западните Балкани. „Дотогава да си напишем домашното и да си наложим така схемите, за да можем да привлечем инвеститори, а нашите народи, да се движат и опознават едни други. Хората ще ни повярват, като видят булдозерите и започналото строителство“, завърши Борисов.

„Ние сме си дали сметка, че с войни и с доказване кой е по-силен, нищо не е постигнато и сме най-бедните. Затова истински съм щастлив, че сме заедно тук“, заяви още Борисов.

„По-добре да се дадат пари за инфраструктура, за модернизация на Балканите, за хората, които живеят на Балканите, защото бедността довежда до войни. Така че или финансираме и изграждаме едни модерни Балкани, или започваме да се готвим за войни. Или ЕС вадим пари и започваме да строим и започваме да се подготвяме за друго“, коментира Бойко Борисов.

В конференцията участват още премирите на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Република Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Основна цел на Инвестиционния форум е да събере лидерите от региона с потенциални инвеститори от цял свят и да бъдат обсъдени възможностите за привличане на повече подкрепа от частния, финансовия и публичния сектор за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти в Западните Балкани. Инициативата е част от поредицата срещи на върха, посветени на развитието и европейската перспектива на страните.

 

- реклама -